FÖRBUD. Tiggeri borde förbjudas på vissa platser i kommunen, tycker Moderaterna i Botkyrka. Foto: Mostphotos/pressbild

Moderaterna vill förbjuda tiggeri i Botkyrka

Tiggeri borde förbjudas på utvalda platser i Botkyrka kommun. Det tycker Moderaterna som nu lämnar in en motion i ärendet. Flera partier ger sitt stöd.

  • Publicerad 17:40, 15 maj 2019

Moderaterna i Botkyrka tycker att tiggeri ska förbjudas på särskilda ställen i kommunen.

– Vi är mest bekymrade över situationen för tiggare. Vi ser att en stor del av tiggeriet är organiserat och att folk utnyttjas i den här typen av nätverk, säger biträdande oppositionsråd Willy Viitala (M).

Han menar att även om de är EU-medborgare som har rätt att vistas i landet, är de inte svenska medborgare och borde därför få stöd för sin situation i sina egna hemländer.

– Alternativt komma in på den svenska arbetsmarknaden, men tiggeriet är alltför lönsamt för att det ska vara lockande. Vi menar att tiggeri inte är ett rimligt sätt att försörja sig i en välfärdsstat, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sverigedemokraterna i Botkyrka har tidigare lagt fram en motion om tiggeriförbud som ska behandlas på kommunfullmäktige i maj. Men enligt Moderaterna är det beslutet inte juridiskt genomförbart eftersom det inte begränsar förbudet till särskilda geografiska platser.

– VI föreslår istället ett förbud på till exempel handelsplatser, centrumanläggningar, livsmedelsbutiker och vid kollektivtrafik där kommunen äger marken, säger Willy Viitala.

Får stöd

Sverigedemokraterna ställer sig bakom Moderaternas förslag. 

– För oss spelar det ingen roll vem som står bakom motionen utan det är viktiga är det blir ett förbud, säger Max Möllerström, politisk sekreterare i SD. 

Han menar att ett förbud skulle bidra till att eliminera den människohandeln som han menar att organiserat tiggeri medför. När tiggeri är lagligt så väljer dessutom många att tigga istället för att jobba, säger han:

– Det är rätt lönsamt att tigga och då väljer man att tigga istället för att ta sig ett jobb eller flytta hem till sitt eget hemland och ta arbetet där. Och det är ett obehag att stöta på tiggare utanför butiker och i centrum, när vi bor i ett välfärdssamhälle. 

Tullingepartiet planerar också att stödja Moderaternas motion.

– Vi ser tiggeriet som ett problem som minskar tryggheten i samhället. Skulle man inte ge tiggarna någonting så skulle de försvinna, men många kan inte stå emot. De känner empati och vill ge en slant för att känna gott samvete. Så vi stödjer ett förbud och kommer yrka bifall på Moderaternas motion, säger gruppledare Anders Thorén (Tup).

"Löser inte fattigdom"

På nationell nivå har Kristdemokraterna gett sitt bifall till att kommunerna ska kunna förbjuda tiggeri på särskilda platser genom den kommunala ordningsstadgan. Men i Botkyrka tycker gruppledare Stefan Dayne (Kd) inte att ett förbud är en lösning.

– Förbud kan aldrig lösa fattigdom. Jag kan inte se hur det skulle förbättra deras situation. Dessutom upplever jag inte att vi har störande tiggeri i Botkyrka, säger han.

Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har på nationell nivå alla sagt nej till lokala förbud mot tiggeri.

Kommunala tiggeriförbud

Vellinge i Skåne är första kommunen i Sverige som har fått igenom ett tiggeriförbud. Kommunfullmäktiges beslut om förbudet upphävdes första av länsstyrelsen men var sedan klubbat i en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

Länsstyrelsen har också gett sitt godkännande till tiggeriförbud i Katrineholms kommun, som kommer träda i kraft 1 augusti.