Illustration: Mitt i Stockholm, Google maps

Moderaterna tar över klubban i 10 av 14 stadsdelar

Moderaterna tar ordförandeskapet i nästan alla stadsdelsnämnder. Exakt vilka är inte klart men 10 av 14 går alltså till ett enda parti. – Man kan tycka att Moderaterna fått väldigt många ordförandeposter, säger Lars Jilmstad (M), vice ordförande för Farsta stadsdelsnämnd.

  • Publicerad 12:09, 19 okt 2018

Den grönblåa koalitionens interna förhandlingar om maktfördelningen i Stockholm stad slutade med grand slam för Moderaterna. Det bekräftar nu två lokala Moderattoppar för Mitt i.

Stockholm är indelat i 14 stadsdelsnämnder som bestämmer över socialtjänst, förskolor, äldreomsorg och parker inom sin stadsdel. Nu får alltså Moderaterna ordförandeskapet i tio av dem.

Exakt vilka tio stadsdelar som ska styras av en M-topp är inte klart, och inte heller vilka smulor som blir kvar till MP och de andra allianspartierna.

– Man kan tycka att Moderaterna fått väldigt många ordförandeposter men Miljöpartiet får en eller två och så finns det massa andra nämnder, styrelser och borgarrådsplatser så i den sista änden så tror jag alla partier är nöjda. Eller i alla fall accepterar utfallet som blir, säger Lars Jilmstad (M), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Vad får L, C och KD?

– Exakt hur posterna i övriga nämnder faller ut på de olika partierna har jag inte riktigt klart för mig, men det har avhandlats i förhandlingarna mellan MP och de tidigare allianspartierna.

Vad menar du med ”tidigare”?

– Ja, men numer ingår vi ju i en grönblå församling och det blir meningslöst att prata om Alliansen. Den finns på riksnivå och visst man kan säga att den finns på vår nivå också med det känns lite meningslöst nu när vi är ett grönblått block.

Moderaterna centralt vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Mitt i har också varit i kontakt med Miljöpartiet, som även de avböjer att kommentera.

Tyst från de andra partierna om M:s ”grand slam”