Den berörda tunneln leder mellan Landsvägen och Stationsgatan. Foto: Malin Nilsson

Moderaterna presenterar tunnelplan: Kameror och väktare

Efter flera års klagomål om tunneln under järnvägen har kommunen börjat arbeta på en åtgärdsplan. Men att låsa tunneln har väckt en stor debatt och upprörda känslor. Nu har även Moderaterna gett sig in och lämnar under kvällen in en motion i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 17:48, 17 feb 2020

I dag håller kommunfullmäktige sammanträde i Sundbybergs stadshus och den uppmärksammade debatten om tunneln under järnvägen kommer återigen upp på agendan.

Moderaterna kommer presentera ett förslag för att öka tryggheten i den tunnel som löper mellan Landsvägen och Stationsgatan. Sundbybergsbor har i flera år reagerat på smuts, klotter, avföring och individer som sover i tunneln.

Tidigare i januari beskrevs problemen av stadsmiljökommunalrådet Stefan Bergström (C) i ett Facebookinlägg som då också meddelade att staden skulle inrätta grindar vid dörrarna och tidstyra hissarna mellan 23-06.00. Men enligt Daniel Stamnell, säkerhetskyddschef vid stadsledningskontoret i Sundbybergs Stad, finns det inget formellt beslut.

Här är tunneln som kan stängas – för att stoppa hemlösa

”Det är att kapitulera”

Oppositionspartiet Moderaterna tror inte på idén.

– Dels vänder vi oss emot att informationen är otydlig, för å ena sidan ska tunneln stängas och bara några dagar senare finns det ingen plan. Den typen av information måste bli betydligt tydligare och att vi måste ha en plan för att våra offentliga ytor ska bli trevliga att vistas på, säger Axel Conradi, moderat ledamot i kommunfullmäktige.

Han tillägger:

– Men om man nu förordar att stänga tunneln så tycker jag det är problematiskt. Det låter säkert som en liten sak men det sänder en viktig signal om att vi inte åtgärdar de problem vi har i våra offentliga rum utan vi stänger bara av dem. Det är att kapitulera inför otrygghetsproblematiken och den samhällsutveckling vi ser. Då måste man i stället hantera de åtgärderna i stället för att lägga sig platt.

Vill se en tillfällig lösning

I sin motion föreslår Moderaterna nu kameraövervakning i samråd med polisen. Partiet vill också utreda möjligheten att anlita väktare för patrullering med mandat att avvisa personer och att se över stadens rutiner för stöd till hemlösa.

Axel Conradi säger att man måste se lösningen ur ett kortare och ett längre perspektiv. Han menar att problemen i tunneln kommer lösas med nedgrävningen av järnvägen.

– Men det är viktigt att något görs nu så att det funkar under tiden. Då vet vi att kameraövervakning är ett effektivt sätt.

Men det finns ju inga studier som visat att kameraövervakning är effektivt för brottsbekämpning?

– Det som det har visat är att det inte minskar brottsligheten, men det minskar där kameran sitter, säger Axel Conradi (M).

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09