När de omstridda modulbostäderna på Lisebergsvägen på Vendelsömalm skulle dra i gång i slutet av sommaren uppdagades brister i det avtal som låg till grund för kommunstyrelsens beslut att bygga.

Kommunen kopplade då in en extern advokatfirma. Man ville ha råd om hur man skulle hantera hyresavtalet med byggentreprenören Flexon.

I utredningen, som kommunen först inte ville offentliggöra, rekommenderar advokatbyrån Mannheimer Swartling kommunen att fortsätta agera som att allt är korrekt. Ett råd man valt att följa och bygget drog i gång igen i oktober.

Där står att läsa ”Det skulle (hårdraget) kunna påstås att man på så sätt helt har rundat såväl den politiska processen i detta ärende som kommuninvånarna med klagorätt avseende beslutet.”

Sven Gustafsson (M), oppositionsråd, tycker att det är upprörande läsning och har aldrig sett något liknande.

– Jag kan förstå om det finns en rädsla att det kan bli dyrt om bygget stoppas. Men man kan inte resonera så. Det här är att bryta mot grundläggande demokrati, säger han.

Kräver nytt beslut

Moderaterna kräver nu att man fattar ett nytt beslut om avtalet, och ärendet läggs fram på kommunstyrelsens möte på måndag.

– Det går inte att låtsas som att ingenting har hänt när det här är en av de mest infekterade frågorna i kommunen på många år. Gör man det inte korrekt så drar man undan fötterna för den politiska gången och det rättsliga efterspelet, säger han.

Enligt Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, har kommundirektören gjort en bedömning av analysen, och hon är trygg med att allt skötts korrekt.

– Utifrån det har politiken inte funnit anledning att fatta några ytterligare beslut då avtalen är bindande. De beslut som redan är tagna har det funnits möjlighet att klaga på och att så har skett är skälet till att byggnationen blivit kraftigt försenad, säger hon.

Det är inte bara Moderaterna som har motsatt sig bygget, utan även många av de boende i området.

https://www.mitti.se/nyheter/haninge-pausar-modulhusprojekt-efter-brister-i-hyresavtalen/lmtht!8934287/

Det har vid flera tillfällen blivit hotfullt på bygget, och kommunen stå nu för väktarkostnader dygnet runt. Sex polisanmälningar om hot och skadegörelse har gjorts sedan augusti, och senast förra helgen fick polisen rycka ut.

– Det var personer där som inte tycker om bygget som hotade väktare. Efter händelsen är två personer misstänkta för hot mot tjänsteman, säger Lars-Göran Rehn på Haningepolisen.