Väktare. Kommunen har valt att stå för väktare dygnet runt på bygget. "Det är helt orimligt. De flesta byggen har problem med stölder och skadegörelse men de får ingen gratishjälp från kommunen", säger oppositionsrådet Sven Gustafsson (M). Foto: Maria Nykvist

Moderaterna kräver nytt beslut i modulhusstriden

Turerna kring modulhusen på Vendelsömalm fortsätter. För samtidigt som flera anmälningar om hot och skadegörelser har gjorts så rekommenderar en advokatbyrå nu kommunen att kringgå demokratin. Hårresande menar Moderaterna, som kräver ett nytt beslut.

  • Publicerad 15:02, 4 dec 2020

Det här är att bryta mot grundläggande demokrati.

När de omstridda modulbostäderna på Lisebergsvägen på Vendelsömalm skulle dra i gång i slutet av sommaren uppdagades brister i det avtal som låg till grund för kommunstyrelsens beslut att bygga.

Kommunen kopplade då in en extern advokatfirma. Man ville ha råd om hur man skulle hantera hyresavtalet med byggentreprenören Flexon.

I utredningen, som kommunen först inte ville offentliggöra, rekommenderar advokatbyrån Mannheimer Swartling kommunen att fortsätta agera som att allt är korrekt. Ett råd man valt att följa och bygget drog i gång igen i oktober.

Nya bostäder. I korsningen Vendelsömalmsvägen/Lisebergsvägen ska 21 ungdoms- och sociala bostäder byggas. Foto: Maria Nykvist

Där står att läsa ”Det skulle (hårdraget) kunna påstås att man på så sätt helt har rundat såväl den politiska processen i detta ärende som kommuninvånarna med klagorätt avseende beslutet.”

Sven Gustafsson (M), oppositionsråd, tycker att det är upprörande läsning och har aldrig sett något liknande.

– Jag kan förstå om det finns en rädsla att det kan bli dyrt om bygget stoppas. Men man kan inte resonera så. Det här är att bryta mot grundläggande demokrati, säger han.

Kräver nytt beslut

Moderaterna kräver nu att man fattar ett nytt beslut om avtalet, och ärendet läggs fram på kommunstyrelsens möte på måndag.

– Det går inte att låtsas som att ingenting har hänt när det här är en av de mest infekterade frågorna i kommunen på många år. Gör man det inte korrekt så drar man undan fötterna för den politiska gången och det rättsliga efterspelet, säger han.

Enligt Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, har kommundirektören gjort en bedömning av analysen, och hon är trygg med att allt skötts korrekt.

– Utifrån det har politiken inte funnit anledning att fatta några ytterligare beslut då avtalen är bindande. De beslut som redan är tagna har det funnits möjlighet att klaga på och att så har skett är skälet till att byggnationen blivit kraftigt försenad, säger hon.

Stoppades. Bygget stoppades i augusti, men är sedan en tid tillbaka igång igen. Foto: Maria Nykvist

Planen för bostäderna

✓ De 21 bostäderna ska vara klara för inflytt i mars.

✓ De är inte längre avsedda för nyanlända utan för ungdomar och personer som har kontakt med socialtjänsten.

✓ Det tillfälliga bygglovet gäller i tio år, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.

Visa merVisa mindre

Det är inte bara Moderaterna som har motsatt sig bygget, utan även många av de boende i området.

Haninge pausar modulhusprojekt efter brister i hyresavtalen

Det har vid flera tillfällen blivit hotfullt på bygget, och kommunen stå nu för väktarkostnader dygnet runt. Sex polisanmälningar om hot och skadegörelse har gjorts sedan augusti, och senast förra helgen fick polisen rycka ut.

– Det var personer där som inte tycker om bygget som hotade väktare. Efter händelsen är två personer misstänkta för hot mot tjänsteman, säger Lars-Göran Rehn på Haningepolisen.