Foto: Mitt i / Mostphotos

Moderaterna håller ställningarna i Upplands-Bro

Moderaterna håller ställningarna i Upplands-Bro men två av allianspartierna – Kristdemokraterna och Liberalerna – backar. Det visar preliminära siffror. Samtidigt ökar Socialdemokraterna.

  • Publicerad 02:25, 12 sep 2022

Under den senaste mandatperioden har Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna regerat kommunen – i minoritet.

Under valrörelsen har de fyra partierna gått fram gemensamt i hopp om att vinna väljarnas förtroende i fyra år till. Med devisen ”för ett fortsatt bättre Upplands-Bro” har alliansen kampanjat på gator och torg.

Frågan är hur det blir. Sent på valnatten fanns ännu inga slutgiltiga resultat, men enligt preliminära siffror höll Moderaterna och Centerpartiet ställningarna medan KD backade något och Liberalerna gick bakåt flera procentenheter. Samtidigt ökade Socialdemokraterna med några procentenheter.

Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, ville på valnatten inte kommentera resultatet, med hänvisning till att var preliminära.

SD ökade

De preliminära resultaten visar på en ökning för Sverigedemokraterna. Den gångna mandatperioden har SD varit vågmästare och fungerat som möjliggörare för den styrande alliansen att få i genom sin politik.

Samtidigt har kommunstyrelsen ordförande Fredrik Kjos (M) sagt till Mitt i att han har stängt dörren till SD och V när det kommer till att samarbeta.

Preliminärt valresultat i Upplands-Bro 2022

Valresultat i Upplands-Bro 2022 när 14 av 17 valdistrikt räknats:

S: 28,5% (26,4%)*

M: 25,9 % (25,3%)

SD: 17,8 % (17% )

L: 5,4 % (9,3%)

KD: 6,1% (6,6%)

V: 8,2 % ( 6,5%)

C: 4,9 % (4,9% )

MP: 2,6% (3,5% )

Övriga partier: 1,0 %

*Valresultatet från 2018 inom parentes,

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre

Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande Foto: Upplands-Bro kommun