KLART. Miljöpartiet och den Moderatledda alliansen är överens. Foto: Andreas Jennische

Moderaterna gör överenskommelse med MP: SL-kortet blir 40 kronor dyrare

SL-kortet höjs SL-kortet med 40 kronor och tvärbanan till Kista blir inte försenad. Samtidigt införs enhetstaxa. Det är ett av resultatet av den överenskommelse som Moderatledda landstingsalliansen slutit med Miljöpartiet.

  • Publicerad 12:52, 10 maj 2016

Socialdemokraterna fick inget för sin invit till Moderaterna i landstinget om kommande budget. Nu har Moderaterna och övriga allianspartier slutit en överenskommelse med Miljöpartiet om säkrandet av finansiering och drift av ett antal strategiska kollektivtrafiksatsningar.

– Det är inledningen till en ny fördjupad dialog kring biljettsystem, utbyggnad och teknik, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) på på en gemensam presskonferens på tisdagsförmiddagen.

– Viktigt för oss att få mer grön kollektivtrafik som är prisvärd. Roslagsbanans utbyggnad säkras i och med det här, säger Susanne Nordling (MP).

Klart är nu att enhetstaxa införs 1 januari 2017 och att priset på SL-kortet höjs med 40 kronor från och med den 1 januari 2017.

Överenskommelsen gäller tillsvidare men som kortast till 2019 års beslut om budget.

– Parat med detta förenklas biljettsystemet med enhetstaxa. Det blir två typer av biljetter. Fullt pris eller reducerat pris för pensionär, ungdomar och student, säger Kristoffer Tamsons.

Parterna är också överens om att månadskortet blir 3,3 procent dyrare per år 2017 och 2018. Det gör att höjningen därefter är uppe i cirka 95 kronor.

Enligt Kristoffer Tamsons är SL: ekonomi nu så god att prognosen är hållbar.

Överenskommelsen innebär att Tvärbanan börjar byggas 2017.

Inslag i överenskommelsen som direkt påverkar Järvaborna:

Tvärbanan till Kista

Planerad trafikstart 2021 till Ursvik och 2023 till Helenelund. Investeringskostnad 4,9 miljarder kronor.

Enhetstaxa och dyrare SL-kort

Från och med 1 januari 2017 införs ett nytt biljettsystem som innebär att zonsystemet försvinner och ersätts med enhetstaxa.

2018 och 2019 kommer månadskortet att bli 3,3 procent dyrare per år.

Den 1 januari 2017 höjs också SL-kortet med 40 kronor.

Andra inslag i överenskommelsen som du kan ha nytta av:

Roslagsbanan

Ska byggas ut med dubbelspårsträckor och ny depå till 2019. Nya fordon ska levereras fram till 2022. Investeringskostnad 9,65 miljarder kronor.

Citybanan

Nya stationerna Stockholm City och Odenplan ska vara klara i år. Banan öppnas 2017. Investeringskostnad 17 miljarder kronor.

Spårväg City till Centralen

Spårvagnen mellan Kungsan och Waldemarsudde ska byggas ut till T-Centralen. Ny hållplats vid Åhléns.

Det ska också göras en utredning om att bygga Spårväg City till Norra Djurgårdsstaden.

Visa merVisa mindre