Sara Sixten (M) riktar skarp kritik mot Maria Fägersten (S). Foto: Anna Z Ek

Moderaterna: Fel att köpa ut Haninges skolchef

Sara Sixten (M), till vardags skolintendent i Jordbro, tycker det var fel av kommunen att köpa ut utbildningschefen Mats Öhlin för två miljoner kronor.

  • Publicerad 15:00, 22 dec 2018

Mitt i har tidigare berättat att Haninges nu sparkade utbildningschef Mats Öhlin under fjolåret började utreda Maria Fägersten (S) för kränkande särbehandling av anställda på förvaltningen.

Han köptes ut för två miljoner kronor kort efter att han på nytt tog upp arbetsmiljöproblemen på sittande möte i oktober i år.

Hittills har varken Maria Fägersten eller någon annan av de ledande politikerna i skolnämnden velat kommentera varken att Mats Öhlin sparkats eller att ”superrektorn” Lina Axelsson Kihlblom lämnat kommunen.

Kommundirektören Magnus Gyllestad har dock sagt att mötet i oktober, som hastigt avbröts, inte var anledning till att han tyckte att det det behövdes nytt ledarskap.

Men nu säger Sara Sixten (M), som satt i grund- och förskolenämnden under mandatperiodens första del och är Moderaterna talesperson i skolfrågor, att Maria Fägersten (S) ligger bakom ”en dålig arbetsmiljö” på förvaltningen och att hon behandlat flera tjänstemän ”illa”.

– Jag upplever att hon använder härskartekniker mot tjänstemän, och ifrågasätter deras arbete, säger hon.

Sara Sixten hävdar att hon varit i kontakt med tjänstemän om situationen.

Sara Sixten (M) riktar skarp kritik mot Maria Fägersten (S).

 

– Jag menar att det aldrig hade accepterats att tjänstemän behandlade varandra så som Maria Fägersten behandlat tjänstemän. Men det blir lite tabubelagt när det är en politiker som gör detta.

Kritiken är även hård när det gäller kompetensen hos sin politiska motståndare.

 – Jag anser att hon har bristande kunskap. En nämndordförande måste kunna sätta sig in i hur förvaltningen fungerar, säger Sara Sixten.

I förra året kom en genomlysning av nämnden fram till att det fanns stora kommunikationsproblem inom Haninge kommuns skolverksamhet, och att det brast i förtroende mellan politiken och tjänstemännen.

Maria Fägersten (S).

Fakta

Så står sig Haninge kommun i skolresultaten

Andelen behöriga elever till gymnasiet i årskurs 9:

Haninge: 83 %

Länet: 89,1 %

Riket: 82,7 %

Genomsnittliga meritvärdet för elever i årskurs 9:

Haninge: 214,1

Länet:: 240,2

Riket: 223,3

Andelen elever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen:

Haninge: 69,5 %

Länet: 79,4 %

Riket: 73,5 %

*Kommunal skolstatistik är det som anges. Fristående skolor är inte med.

Källa: Skolverket (läsåret 2017/18)
Visa merVisa mindre

– Det var oerhört spända möten under min tid i nämnden, säger Sara Sixten.

Hur då?

– Man kände i luften hur dålig stämningen var. Men jag upplever att tjänstemännen inte riktigt har vetat hur man ska hantera saken.

Vad tycker du om att skolchefen Mats Öhlin köptes ut?

– Att man köper ut folk löser inte bristen i det politiska ledarskapet. Den som tar över ordförandeskapet i skolnämnden måste tidigt skapa ett gott samarbete med förvaltningen, säger Sara Sixten.


Sara Sixten tycker även till kring ”superrektorn” Lina Axelsson Kihlblom, som lämnade Haninge som grundskolechef efter tre år för ett jobb som förvaltningschef i Haninge.

– När Lina kom till Haninge kommun så hade vi jättehöga tankar. Många i skolorna var jätteglada och tänkte att ”nu ska det hända grejer”, säger Sara Sixten

Mats Öhlin sparkades tidigare i höst.

Hon säger att man trodde att Lina Axelsson Kihlblom skulle bli en långsiktig satsning – vilket hon inte blev.

– Jag hade förväntat mig mycket mer av henne gällande resultaten och tryggheten i skolorna. Men matchar inte förvaltningen med det politiska ledarskapet så förstår jag att resultaten inte tar höjd som de borde, säger hon.

Maria Fägersten har avböjt att kommentera Sara Sixtens kritik.

Lina Axelsson Kihlblom har sedan tidigare lämnat jobbet som grundskolechef i Haninge.