Moderaterna: ”Är bäst för Stockholm”

Miljöpartiet och Daniel Helldén inleder nu samtal med alliansen om att styra Stockholm. – Vi delar åsikter med Miljöpartiet inom flera områden, säger Anna König Jerlmyr (M)

  • Publicerad 12:41, 1 okt 2018

Daniel Helldén och Miljöpartiet kommer nu att inleda förhandlingar med alliansen om ett grönblått styre. Moderaternas gruppledare och finansborgarrådskandidat Anna König Jerlmyr är mycket nöjd med beskedet.

– Vi välkomnar givetvis möjligheten att inleda samtal för ett stabilt och långsiktigt styre där vi också kan hålla borta Sverigedemokraterna från inflytande. Det är det bästa för Stockholm och stockholmarna, säger Anna König Jerlmyr (M).

Redan före valresultatet var ett grönblått styre något alliansen visste kunde bli aktuellt. Och MP var förstavalet när alliansen inte fick egen majoritet.

– Vi hade diskuterat en situation som kunde uppstå där inget block fick majoritet. Vi delar åsikter med Miljöpartiet inom flera områden som till exempel skolfrågor och valfrihetsfrågor så det kändes naturligt att sträcka ut en hand, säger Anna König Jerlmyr.

Ge och ta

Men det finns andra frågor där Moderaterna har väldigt olika åsikter jämfört med Miljöpartiet. Östlig förbindelse och miljözoner är ett par.

Anna König Jerlmyr vill dock inte kommentera sakfrågor i detta tidiga skede.

– Vi är inte där än och jag vill vänta in diskussioner. Men ett sådant här samarbete finns i andra kommuner och jag har pratat med kollegor som säger att det har fungerat bra. Det är viktigt att alla fem partier känner sig jämbördiga och att det handlar om att ge och ta.

Många av era väljare vill säkert få bort Daniel Helldéns trafikpolitik, vad säger du till dem?

–  Nu handlar det om möjlighet att få en majoritet där Moderaterna är ett av flera partier. Men jag hoppas att de väljarna ska se fördelar långsiktigt med hur vi kommer att utveckla Stockholm och genomföra nödvändiga reformer, säger Anna König Jerlmyr.

L:s förstaval

Även Liberalernas gruppledare Lotta Edholm är nöjd.

– Jag och Liberalerna välkomnar beskedet från Miljöpartiet. Detta har varit vårt förstahandsalternativ sedan valet. En grönblå majoritet skulle skapa en stark politisk mitt och hålla SD borta från inflytande, säger Lotta Edholm.