Joel Laurén (M) vill att stadsdelen ska "punktmarkera" de illegala bosättningarna på Kungsholmen. Foto: Moderaterna / Arkivbild

Moderater vill se punktmarkering av EU-migrantläger

Förra året fanns 20 bosättningar på Kungsholmen. Nu vill Moderaterna att platserna "punktmarkeras" av trygghetsvärdar. Socialborgarrådet är kritiskt.

  • Publicerad 06:30, 25 apr 2017

På Moderaterna i stadsdelens begäran har en samlad lägesbild av tiggeriets konsekvenser på Kungsholmen tagits fram. Den visar bland annat att det under 2016 funnits 20 illegala bosättningar i stadsdelen där EU-medborgare i perioder bor.

Gruppledaren för Moderaterna på Kungsholmen, Joel Laurén, är överraskad över vad som framkommer i utredningen.

– Personligen blev jag chockad över 20 illegala bosättningar på Kungsholmen, tidigare har jag fått höra att det fanns sex stycken.

LÄS ÄVEN: M vill granska tiggeriet på Kungsholmen

Moderaterna har tagit fram ett förslag med åtgärder där de vill att stadsdelen ska anställa så kallade trygghetsvärdar som ska hålla koll på bosättningarna.

– Vi vill punktmarkera dessa med hjälp av trygghetsvärdar som kontinuerligt håller koll på platserna och informerar dem som bor där om svensk lag, det vill säga att det är olagligt. Dessutom kan de avrapportera om läget till polisen och underlätta deras arbete med avhysningar, säger Joel Laurén.

Vad menar du med punktmarkera?

– Det är inte så att det ska stå värdar vid platserna dygnet runt. Med punktmarkera menar jag att de ska besöka platserna återkommande för att få¨en kontinuerlig bild av vad som händer.

Idag finns stadens EU-team som arbetar med detta. Hur ska trygghetsvärdarnas arbete skilja sig från deras?

– Jag är övertygad om att dessa trygghetsvärdar kommer kunna bidra och stärka upp arbetet som redan görs, det handlar inte om att ersätta eller arbeta annorlunda utan om att underlätta för EU-teamet och även för polisen.

Utöver att punktmarkera; hur ska man hjälpa de här människorna?

– Det finns en struktur inom EU som ska verka för att bygga upp Rumänien, men vi kan inte vänta på det. Hela vår politik måste jobba för att långsiktigt för att få bort det här, det får aldrig bli normalt. Självklart ska vi göra kortsiktiga åtgärder och erbjuda de här människorna tak över huvudet, men vi kan inte bara göra det. Då upprätthåller vi krisen som faktiskt råder just nu.

Regeringens förre utredare: Inför tiggeriförbud i hela landet

Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd, är inte imponerad över Moderaternas förslag.

– Jag tycker att det här är fel sätt att använda stadens pengar på. Polisen ansvarar för att upprätta hålla lag och ordning. Stadens roll är en annan. Vi tycker att pengarna ska användas vill härbärgesplatser så att det finns alternativ till att sova ute, säger hon.

Joel Laurén säger sig vara "chockad" över antalet bosättningar på Kungsholmen. Är du det?

– Antalet utsatta EU-medborgare i Stockholm är relativt konstant nu och bosättningar har inte heller ökat på senaste tid. Ibland ges det sken av att det bara ökar. Det är självklart ändå en problematik och vi vill inte att människor ska bo på det här sättet. Men det är viktigt att hålla sig till fakta, säger Åsa Lindhagen.

LÄS ÄVEN: Han stöttar tiggarna – genom att tigga själv

Att införa trygghetsvärdar ser Åsa Lindhagen som onödigt i och med att det redan idag finns personer inom Stockholm stads EU-team som arbetar med det som Moderaterna på Kungsholmen föreslår att dessa värdar ska göra. Men Joel Laurén menar att arbetet behöver stärkas upp med hjälp av stadsdelen.

Reagerar mot ordval

En annan invändning från Åsa Lindhagens sida handlar om språkbruket i Moderaternas förslag.

– Jag har svårt för ordet punktmarkera. De här trygghetsvärdarna har inga befogenheter att agera, utan de kan bara stå där och ”punktmarkera” gruppen och det kan skapa oro, säger hon.

Går det att få bort bosättningarna med härbärgen?

– Det är viktigt att vi informerar och uppmanar de som bor ute att de här härbärgesplatserna finns och att man inte får ha en bosättning. Men det är också viktigt att vi har ett nära samarbete med polisen som ska upprätthålla lag och ordning. Det finns en tendens i kommunpolitiken från Moderaterna att man vill att kommunen ska ta över eller komplettera polisens arbetsuppgifter. Jag tycker att det är viktigt att förstå att vi har olika uppdrag och vi ska jobba med att ha en god dialog. Ytterst är det här polisens ansvar, säger Åsa Lindhagen.

Siffror från EU-teamet

Just nu känner EU-teamet till cirka 50 boplatser med uppskattningsvis 750 bosatta personer. Det ser ungefär likadant ut som tidigare år med en successiv ökning under vårmånaderna.