Moderater vill hellre bygga i klassisk stil

Stadens nya bostadshus borde byggas i samma stil som man gjorde förr i tiden. Det skriver Moderaterna i en motion. Men förslaget kallas nu för bakåtsträvande av kritiker.

  • Publicerad 11:00, 12 sep 2017

Moderaterna pekar ut flera områden där man tycker att en klassisk byggnadsstil och tydligare kvartersbebyggelse borde prövas, som gamla S:t Eriks ögonsjukhus och Tekniska nämndhuset på Kungsholmen samt överdäckningen av Centralens spårområde.

Men flera remissinstanser är skeptiska. Stockholms byggmästareförening kallar exempelvis förslaget för både olyckligt och bakåtsträvande medan stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) menar att det är dålig stadsbyggnad att på förhand bestämma sig för en viss historisk typologi.

Stockholms stadshus AB, där kommunens bostadsbolag ingår, gör däremot i huvudsak tummen upp och menar att det vore en fördel om stadens krav förtydligas.

Ett remissvar som sticker ut något är Stockholms arkitekturförening som bjuder in motionens författare till en lunch på en ”klassisk restaurang” för att diskutera stilbegreppet i arkitektur.

Motionen kommer att behandlas på kommunstyrelsens nästa sammanträde den 20 september.