Moderaterna Viktor Norén, Line Wennberg, Erik Andersson och Johanna Hornberger protesterade utanför riksdagshuset under onsdagen. Foto: Ronja Mårtensson

Moderata toppolitiker protesterade utanför riksdagshuset

Norrortspolitikerna Erik Andersson (M) och Johanna Hornberger (M) protesterade under onsdagen mot ”Robin Hood-skatten” utanför riksdagshuset. Riksdagen röstade under onsdagen ja till regeringens utjämningsförslag. – Vi tycker att förslaget är orimligt, säger Andersson.

  • Publicerad 12:02, 20 nov 2019

Riksdagen röstade på onsdagen ja till regeringens förslag som innebär att skillnader mellan rika och fattiga kommuner jämnas ut. Lagen träder i kraft den 1 januari 2020.

– Det är ett hårt slag mot Täby och hela Stockholmsregionen, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Täbymoderat initiativtagare

På intiativ av Erik Andersson samlades ett antal politiker som är emot regeringens förslag utanför riksdagshuset. På plats inför onsdagens riksdagsomröstning fanns bland annat Johanna Hornberger som är gruppledare för M i Danderyd.

– Självklart ska Danderyd bidra till andra kommuner. Men i dag så betalar vi över 600 miljoner kronor varje år, vilket är en tredje del av alla våra driftkostnader. Det motsvarar kostnaderna för all vår sociala omsorg och omsorgen av alla våra äldre sammanlagt. Det är orimligt mycket, säger hon.

Elva kommuner betalar

Stockholms län bli den största förloraren när förslaget nu blir verkligt. Totalt nio kommuner i Stockholms län berörs, Danderyd, Ekerö, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna, Stockholm, Täby och Vaxholm. Region Stockholm kommer också behöva betala in i systemet.

Exempelvis får Täby betala 603 miljoner kronor och hela Stockholmsregionen 4,2 miljarder kronor.

– Systemet är så genialt utformat så att det bara är ett fåtal kommuner som drabbas och då blir det ett fåtal som protesterar, säger Erik Andersson (M).

Civilministern positiv

Förslaget från regeringen innebär att utjämningen kommer att öka från 9,7 till 11 miljarder kronor till 2020 och civilminister Lena Micko (S) är positiv till att riksdagen röstat ja till förslaget.

– Förändringarna ska bidra till en stärkt och mer jämlik välfärd i och med att kommuner och landsting får mer likvärdiga förutsättningar att uppfylla sina välfärdsuppdrag, oavsett var i landet de befinner sig, säger hon i ett pressmeddelande.