Stridsfråga. Margareta Hedelius drev frågan om p-platser i alléerna i kommunfullmäktige på 1980- och 1990-talen. Foto: Pekka Pääkkö

Moderat ville ha bilfritt redan för 40 år sedan

Under sina 20 år i kommunfullmäktige kämpade moderaten Margareta Hedelius för att parkeringsplatserna i Östermalms alléer skulle flyttas. Efter Mitt i:s artikel vädrar hon morgonluft. – Äntligen händer det något!

  • Publicerad 10:20, 21 sep 2021

Jag anser inte att att det är en mänsklig rättighet att ha bil
i innerstan

Mitt i Östermalms artikel om parkeringsplatserna i alléerna på Valhallavägen och Narvavägen skapade debatt. Många avfärdade tanken på att ta bort parkeringarna och menade att det redan nu är svårt att hitta p-platser på Östermalm.

Andra gav sitt helhjärtade stöd till idén om att göra exempelvis Narvavägen till en paradgata och låta p-platserna ge plats för mer folkliv.

En som följt frågan länge är Margareta Hedelius. Hon blev ordinarie ledamot i kommunfullmäktige 1979 och stred för detta under 1980- och 1990-talen.

”Ett helgerån”

– Att man tar Narvavägen, som är den finaste esplanaden i stan, och använder den till uppställning av plåtschabrak visar på en otrolig likgiltighet och okänslighet. Det är ett helgerån! säger hon.

Något större gehör fick hon inte då det begav sig.

– Jag var moderat, och är det fortfarande, men mitt parti föll till föga för bilismen. Det gjorde de andra partierna också för den delen.

Många tycker att man behöver kunna ha bil även i innerstan?

– Det finns förstås en del personer som behöver det av olika skäl, men alla kan inte ha bil i stan. Jag är uppvuxen på Östermalm och har bott här i hela mitt liv, och jag anser inte att att det är en mänsklig rättighet att ha bil i Stockholms innerstad.

Just nu håller Stockholms stad på att utreda om man kan ta bort parkeringsplatser på Strandvägen och Skeppsbron. Och i Mitt i:s artikel öppnade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) för att fortsätta med alléerna när kajerna är fria från bilar.

– Äntligen händer det något! säger Margareta Hedelius.

Stridsfråga. Margareta Hedelius drev frågan om p-platser i alléerna i kommunfullmäktige på 1980- och 1990-talen. Foto: pekka pääkkö

Tillbakablick. Narvavägen med Oscarskyrkan till höger, cirka 1910. Foto: Stockholms stadsmuseum

Mitt i Östermalm, nummer 34 2021.