Modejättens talesperson: ”Vi ser allvarligt på anklagelserna”

Anställda vid Zalandos lager i Brunna vittnar i Aftonbladets avslöjande om allvarliga brister i arbetsmiljön. Mitt i har varit i kontakt med både Zalando och företaget som driver lagret – här bemöter de kritiken som framkommit i dag.

  • Publicerad 13:00, 29 nov 2019

Zalandos talesperson i Sverige, Nathalie Fältlöv, skriver i ett mail till Mitt i att företaget uppmärksammats på den kritik som riktats mot arbetsvillkoren i Brunna.

”Vi tar mycket allvarligt på dessa anklagelser. Oavsett om våra enheter drivs av oss själva eller självständigt av våra partners, är goda arbetsvillkor i verksamheten av yttersta vikt för oss.”

Larmet från Zalandos lager: ”Ni som inte når målen begraver vi”

Nathalie Fältlöv uppger att företaget har ”fastställt sociala standarder som gäller både Zalandos egna logistikcenter och våra partners arbetslokaler.”

Nathalie Fältlöv, Zalandos talesperson i Sverige. Foto: Zalando

Så ofta kontrolleras arbetsmiljön

Att dessa standarder efterlevs kontrolleras två gånger per år. Så sent som den 8 november genomfördes en kontroll i Brunna.

”Vi väntar fortfarande på den fullständiga rapporten, men vi har hittills inte mottagit information om några allvarliga överträdelser från revisionsbyrån. Om sådana allvarliga överträdelser fanns, skulle vi ha informerats omedelbart”, skriver Nathalie Fältlöv.

Personal från huvudkontoret i Berlin har rest till Brunna

Nathalie Fältlöv uppger att en representant från Zalandos huvudkontor i Berlin, ”redan är närvarande på plats i Brunna för att kontrollera de lokala förhållandena i lagret med vår partner Ingram Micro.”

”Ingram Micro tar anklagelser av denna art på största allvar”

Hos Ingram Micro, företaget som driver Zalandos lager i Brunna hänvisar kommunikationschefen Lisa Valinder Olsson först till det skriftliga uttalande man redan skickat till Aftonbladet och vill inte ge några ytterligare kommentarer. 

Agerar ni på plats ute i Brunna i dag?

– Ja, det gör vi självklart. Men jag kan inte gå in på det nu, utan du får det uttalande som vi gjorde i går med anledning av artikeln.

Men vad gör ni i dag isåfall?

– Vi tar naturligtvis hand om våra anställda på plats i dag. Men som sagt, vi kan inte gå in på specifika detaljer i vad vi har för actions just nu.

Varför inte då?

– Jag kan inte göra det.

I det skriftliga uttalande företaget gått ut med skriver kommunikationschefen Lisa Valinder Olsson:

”Ingram Micro tar anklagelser av denna art på största allvar. Vi arbetar fortlöpande och proaktivt för att motverka trakasserier på arbetsplatsen. Ingram Micro agerar kraftfullt när fall av diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier eller mobbing kommer till vår kännedom”.


Vet du mer om situationen på Zalandos lager? Tipsa oss! Du har alltid rätt att vara anonym om du vill det.

Tjuven kom tillbaka och slog till mot apoteket igen

Apoteket Hjärtat har blivit bestulet. Två gånger. Av samme man. Omkring 40 produkter stals vid senaste besöket. I Blåljusrapporten dessutom ett grovt inbrott och en cyklestöld.onsdag 27/1 10:54

Prisuppgång på bostadsrätter i Upplands-Bro

Största uppgången på 4 år. Under perioden oktober-december gick priserna på bostadsrätter i Upplands-Bro upp med 13 procent visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det här är den största uppgången på fyra år,...tisdag 26/1 9:59