Christine Khan ska flytta och säljer sin soffgrupp på Blocket. Hon och hennes man tycker om att göra om i hemmet och säljer ofta möbler på nätet. Foto: Jana Christina Eriksson

Möbler hetast på nätet

Christine Khan säljer sin unika soffgrupp via en annonssajt. Hon är inte ensam. Allt fler i Upplands-Bro säljer eller skänker bort sina saker över nätet. – Jag tycker inte om att slänga saker, säger hon.

  • Publicerad 11:32, 17 feb 2014

Vad sägs om ett badkar med lejontassar, ett älghorn med 16 taggar eller två salongsstolar med till­hörande fiskpedikyr?

Det mesta finns att fynda på annonssajter på internet och allt fler säljer sina saker via nätet. Enligt ny statistik från Blocket har antalet privata annonser stadigt ökat med flera tusen för varje år under de senaste tre åren i Upplands-Bro. I kategorin väskor ökade antalet annonser med 27 procent och kommuninvånarna köpte och sålde prylar för totalt 168 miljoner kronor.

De varor det handlas mest av i Upplands-Bro kommun är möbler och heminredning.

– Det finns ett starkt intresse för heminredning i hela Sverige. Folk är intresserade av att göra om hemma då och då. Det är begagnathandeln som ofta gör att man har råd med det, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

Förutom populära saker som sängar, soffor och bildelar, går det även att få tag på en hel del udda prylar på annonssajterna.

– En gång var det en person som sålde en vindpust från stormen Gudrun i en glasburk och en annan sålde en Zlatanfigur i snidat trä i naturlig storlek.

En av många som använder sig av begagnathandeln på nätet är Christine Khan, 26, i Kungsängen. Hon har nyligen lagt ut sin exklusiva soffgrupp till försäljning.

– Den kommer från en butik som heter Pom Pom Parlour. Jag såg soffan och fåtöljerna där och ville ha dem. De var inte till salu, men jag tjatade på chefen för butiken att få köpa dem och till slut gav de med sig, säger Christine Khan.

Nu är de dock dags för henne att skiljas från möblerna. Hon har en tre månader gammal son och ska flytta till en annan lägenhet med sin sambo.

– Det finns ingen plats för de här möblerna längre och jag tycker inte om att slänga saker. Jag ser hellre att de kommer till användning hos någon annan.

Att just möbler är populärt på begagnatmarknaden är ingenting som förvånar Andreas Svensson, analytiker vid Handelns utredningsinstitut. Han berättar att det hänger ihop med vad folk köper i detaljhandeln.

– Inom nyförsäljningen just nu är det möbler och heminredning som går starkast. Det är helt naturligt att den handeln speglar det man säljer på begagnatmarknaden, säger han.

Andreas Svensson förklarar att begagnathandeln blivit allt större tack vare miljö- och hållbarhetstrenden samt att det blivit allt enklare.

– Förr gick man på loppisar ­eller lade ut en annons i tidningen. ­Digitaliseringen av begagnathandeln har gjort att den blivit större.

Fakta

Bilar det mest eftersökta i länet

Varorna som flest sökte efter i länet 2013:

Varorna som såldes snabbast i länet 2013:

Källa: Blocket

Visa merVisa mindre

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

✔ Facket: ”Agerar det kraftfullaste vi kan” ✔ Anmälan till Arbetsmiljöverket Tystnadskultur, hög personalomsättning och en kyrkoherde som kränker, fryser ut och skäller på medarbetare. Sådan är situationen inom Kungsängens församling enligt anställda som nu slår larm.fredag 4/12 14:06

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49