Pia Källman använder sin mobil i mycket i skärgården. Foto: Anna Wilson

Mobilt bredband via 4G över hela Haninge

I stort sett alla befintliga master i skärgården levererar nu mobilt bredband via 4G-bandet. Det visar en kartläggning som Länsstyrelsen gjort i Haninge, Nynäshamn, Värmdö, Österåker och Norrtälje. Men kapaciteten kan förbättras.

  • Publicerad 07:00, 1 jul 2018

Under 2017 har länsstyrelsen samordnat mätningen av mobiltäckning i skärgården genom att placera ut mätare på båtar, bilar, fyrhjulingar och personer.

– Resultatet visar att under de senaste sex åren så har mobiltäckningen märkbart blivit bättre i många delar av skärgården, men det finns arbete kvar för att förtäta näten och öka kapaciteten, säger Claes Palmgren, regional bredbandskoordinator på Länsstyrelsen till länsstyrelsens hemsida.

En stor del av förbättringen kan tillskrivas operatörernas övergång till 4G-bandet och att fibernätet på öarna byggts ut, enligt Claes Palmgren.

Mobiltäckningen i Haninges skärgård har förbättrats.

Finns lokala radioskuggor

Ny infrastruktur för mobilt bredband har även byggts ut under kartläggningen.

En ny mast är driftsatt på Svartlöga och det pågår planer på att bygga ut på exempelvis Svartsö, Blidö och Tjockö. Det finns fortfarande lokala radioskuggor, de är vanligt förekommande på östsidan av kärnöarna, ut mot Östersjön.

Samtliga mätningar finns tillgängliga på Täckningskollen.