Mindre stress. Era Jezerci, Josefine Danielsson och Elsa Lundh tycker att det är mindre stressigt utan mobiler. Foto: Lotten Engbom

Mobilfritt i skolan – kravet kom från Täbyeleverna själva

Eleverna på högstadieskolan i Täby tog själva initiativet till att göra skolan mobilfri. Först var många missnöjda, men utan mobiltelefonerna tycker flera av eleverna att de har lättare att koncentrera sig och umgås mer med sina vänner.

  • Publicerad 19:20, 5 sep 2017

När skolan drog igång efter sommarlovet var det nya regler som gällde på Täby friskola, Enhagen. Nu är skolan nämligen mobilfri.

– Initiativet togs av eleverna själva, i elevrådet. Nu får de ha med sig mobilerna, stoppa den i skåpen eller ha den i fickan. Men mobilerna får inte synas, säger Jessica Jonsson, bildlärare på skolan.

Elsa Lundh, Era Jezerci och Josefine Danielsson, som alla är 13 år, berättar att det inte togs emot överdrivet positivt från början.

– När det väl kom fram var väl ingen direkt glad, säger Elsa Lundh.

– Folk spelar spel på mobilerna, kollar instagram, skickar snapchats. Alla höll på med mobilerna, säger Josefine Danielsson.

Men när mobilerna försvann har det i stället blivit mer socialt på rasterna.

– Man hinner umgås mer med sina vänner. Vi pratar mer och sitter inte bara med våra mobiler längre, säger Era Jezerci.

Spelhörna och gladare stämning

För att eleverna ska ha något att aktivera sig med på rasterna har flera sällskapsspel köpts in. Något som verkar gå hem hos eleverna - de hoppas nämligen att spelförrådet ska utökas mer.

– Utan mobilerna lär man känna åttorna också, de är med och spelar spel. Jag känner typ alla i klasserna nu. Det är roligare att gå till skolan nu. Förut satt alla i mobilerna, nu säger folk hej och börjar prata, säger Josefine.

Dessutom tycker läraren Jessica Jonsson att det blivit en gladare stämning och en annan kontakt mellan lärare och elever.

– Det är mycket trevligare att vara lärare när de inte bara hänger med mobilen. Det är svårt att slå sig in i ungdomarnas värld när de sitter med mobilen, säger hon.

– Och det är trevligare att möta blicken än att någon bara sitter och tittar ner i mobilen.

Djup i samtalen

Jessica Jonsson tycker också att samtalen mellan eleverna har ett annat djup nu. Vilket hon får medhåll i av Elsa.

– Om ett spel blev populärt laddade alla ner det och började spela. Sedan pratade alla bara om det spelet. Nu kan vi prata om vad man gjort i helgen och sånt, säger hon.

Att koncentrationen i klassrummet blivit bättre sedan skolan startade med de mobilfria skoldagarna känner både elever och lärare av.

– Har du fastnat i ett spel sitter du och tänker "hur ska jag klara nästa bana", när man egentligen ska fokusera på annat, säger Elsa.

– Jag kan bli orolig om jag får en pushnotis från Aftonbladet och ser att det hänt något dåligt. Det är svårt att släppa något sorgligt, säger Josefine och tillägger:

– Det är skönt att ha mobilen borta. Och det är mycket roligare i skolan utan mobilerna.