DISTRAKTION. Ska elevernas mobiltelefoner samlas in under lektionerna? En fråga som väckts på riksnivå. Foto: Pauline Cederblad

Mobiler eller inte – så tycker politikerna

Vi ställde frågan till partiernas gruppledare i Sundbyberg: Ska mobilförbud införas i klassrummen? Vad tycker du och varför?

  • Publicerad 07:23, 15 apr 2018

Beslut om nationellt mobilförbud fattas på riksdagsnivå. Där vill två partier (S och L) ha mobilförbud i skolan. Resten säger nej.

Så här svarar gruppledarna i Sundbyberg:

Jesper Wiklund (V):

"Nej det tycker jag inte, jag tycker att vi politiker ska ha respekt för lärarnas förmåga att själva avgöra om de vill inkludera mobiler i undervisningen eller om de vill att de ska hållas avstängda. Mer frihet till lärarna och mindre detaljstyrning från politiken."

Stefan Bergström (C):

"Lärarna har redan befogenhet att införa mobilförbud i klassrummet. Centerpartiet ser ingen anledning att ta ifrån lärarna den befogenheten utan vi litar på att lärarna klarar av att fatta rätt beslut då det behövs."

Gary Aelius (SD):

"Jag motionerade redan för tre år sedan om mobilförbud. Inget av övriga partier stödde förslaget i kommunfullmäktige. Nu har flera partier yrvaket insett att mobilförbud är nödvändigt. Skälen är följande: Eleverna slipper distraheras av mobiltelefonen och arbetsron förbättras. Mobilen används även för mobbning. Givetvis förbättras koncentration och skolresultat. De flesta lärare och elever stödjer ett förbud. Om och när mobilen någon gång skulle behövas i undervisningen skall den givetvis tillåtas."

Maria Bohman Kreij (KD):

"Ja, jag tycker mobilen ska förbjudas i klassrummen. Den distraherar möjligheten till att följa undervisningen. Det är tillräckligt svårt att fokusera och koncentrera sig i dag även utan mobilen. Lämna den utanför klassrummet."

Mikael T. Eriksson (M):

"Jag tror att det är bättre om sådana beslut tas så nära verksamheten som möjligt, exempelvis av ansvarig rektor."

Peter Schilling (S):

"Nej, det ska skolpersonalen bestämma. Skolan ska lära barnen hur och när man ska använda telefonen. Det är mycket bra tillfälle att resonera med eleverna om hur de ska använda och utveckla sitt omdöme. "Hur man ska ta hänsyn till andra" och "när är det relevant att använda ny teknik" är två ytterligare frågor som lämpar sig att ta upp i sådan diskussion. Inget av detta kan man göra med ett förbud. Men alla är saker som barnen måste lära sig."

Johan Storåkers (L):

"Mobiler är fantastiska, men de hör inte hemma i klassrummet. Många elever uppger att de störs både av sin egen och av andra elevers användning av mobiltelefoner på lektionstid. Därför har Liberalerna föreslagit en ny lagstiftning om mobilfria klassrum i grundskola och på gymnasiet. Vi är även glada för att andra partier har visat stöd för Liberalernas förslag för ökad studiero."

Emelie Tillegård (MP):

"Miljöpartiet anser att politiker ska undvika detaljstyrning av lärare och deras undervisning. Vi vill därför fokusera på större reformer som ger lärarna mer tid och resurser för arbetet med sina elever."

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47