Ordningsvakten Björn visar rullpapper till marijuana på Skärholmsterrassen. Foto: Daniel Díaz

Mobila ordningsvakter stör knarkhandeln

Den politiska debatten var hård om kommunala ordningsvakter. Nu är de på plats. I Skärholmens stadsdel patrullerar de varje dag, i alla fyra centrumen. Mitt i hängde med på en rundtur.

  • Publicerad 10:00, 20 okt 2018

Två unga killar sitter lutade mot varandra på en bänk på Skärholmsterrassen. Det ser lite misstänkt ut, så ordningsvakterna Björn och Gustaf går fram mot dem.

Men det blir inget möte. Så fort killarna får syn på vakterna springer de sin väg. Kvar på marken ligger rullpapper till marijuana.

– Vi störde dem och det är också tanken. Ju oftare vi syns här desto större osäkerhet skapar vi bland dem som handlar med droger, säger Gustaf.

Björn och Gustaf är parhästar. De åker runt tillsammans i de områden där de mobila ordningsvakterna jobbar. Foto: Daniel Díaz

Björn och Gustaf är mobila ordningsvakter. De jobbar för vaktbolaget Nokas, på uppdrag av Stockholms stad. Sedan den 1 maj, då projektet startade, åker de och deras 16 kolleger runt i Stockholm mellan klockan 12 och 23. Deras uppgift är att öka tryggheten i områden som har problem med stök, fylleri, droghandel och annan kriminalitet.

I Skärholmens stadsdel går de runt i alla fyra centrumen flera gånger varje dag. Men de stannar inte länge.

– Tumregeln är ungefär en kvart, om det inte händer något särskilt. Det är baserat på forskning, som visar att korta stopp ger störst effekt på ordningen. Stannar vi för länge vänjer sig folk vid vår närvaro, säger Björn.

”Efter skjutningen mot en krog här i Bredäng hade vi jättehög närvaro här. Men det har varit lugnt sedan dess”, säger Tom Otter (till höger), här tillsammans med Gustaf. Foto: Daniel Díaz.

”Vi var med på medborgarmötet i Sätra alldeles nyligen och fick mycket bra information om situationen här. Den lokala kunskapen är viktig för oss”, säger Björn när vi går runt i Sätra. Foto: Daniel Díaz

Mitt i hänger med ordningsvakterna på en tur en vardag i oktober. I Bredäng och Sätra råder lugn, men på Skärholmsterrassen stöter vi alltså genast på droghandel. Det är ingen slump. Langning och missbruk är ett påtagligt problem häruppe. Det pågår i buskagen och bland träden, bara några meter från människors hem.

Men missbruket finns också på Skärholmstorget. Så fort vi går dit ner hör ordningsvakterna en påverkad man stå och skrika utanför ett matställe. Vänligt men bestämt ber de honom att låta gästerna äta i fred.

– Vi känner väl till honom, och han vet vad som gäller. Han lovade dyrt och heligt att sköta sig, säger arbetsledaren Andreas, som också hänger med på turen.

”Får mycket uppskattning”

Men gör de mobila ordningsvakterna verkligen någon skillnad? När de åkt sin väg kan ju droghandlarna traska tillbaka och de stökiga missbrukarna är kvar i sitt missbruk.

Ja, hävdar Tom Otter, chef för Nokas mobila ordningsvakter.

– Vi arbetar förebyggande. Att vi är synliga ökar invånarnas trygghet, och försvårar för dem som begår brott eller stör ordningen. Vi får väldigt mycket uppskattning från människor, som kommer fram och pratar med oss, säger han.

Gustaf och Björn på väg in i Vårberg centrum. Foto: Daniel Díaz

Björn och Gustaf håller med. De tycker också att de lyckas skapa relationer. Varje stopp är visserligen kort – men de kommer ju tillbaka flera gånger varje dag. Eller som en kille i Vårberg uttryckte det: ”Alltså, ni är tjockt många och ni är här jämt!”

– Han sa det både på skoj och på allvar. I början mötte vi mycket distans i Vårberg, men nu kommer både ungdomar och barn fram till oss och ställer frågor, säger Gustaf.

Hjälpte hemlös man

Det är i Vårberg centrum vi avslutar vår rundtur. Droghandlarna som ibland hänger utanför entrén syns inte till, och läget är över huvud taget lugnt. Så är det inte alltid. Vakterna har flera gånger ingripit mot stökiga missbrukare, bland annat i apoteket.

– Vi har också sett till att en hemlös man som hängde i gallerian kom i kontakt med socialtjänsten. Då kände jag verkligen att vi gjorde nytta, säger Björn.

Fakta

Här finns de mobila ordningsvakterna

De mobila ordningsvakterna är anställda hos säkerhetsföretaget Nokas, som fått uppdraget av Stockholms stad.

Staden och Nokas ansökte tillsammans hos Polismyndigheten om områden där vakterna skulle få patrullera.

Projektet sjösattes den 1 maj, och har sedan utvidgats till fler områden.

Hösten 2018 patrullerar vakterna här:

I ytterstaden: Skärholmen, Vårberg, Sätra, Bredäng, Älvsjö, Liljeholmen, Västertorp, Fruängen, Nybohov, Trekantsparken, Farsta, Farsta strand, Bromma, Vällingby och Hässelby.

I innerstaden: St Göransparken, St:Göransgatan, Björns Trädgård, Klaraområdet, Sergels torg, Fridhemsplan, Flemminggatan, och Vasagatan.

Källa: Nokas
Visa merVisa mindre