Ordningsvakten Gustaf, arbetsledaren Andreas och chefen Tom kollar läget i Trekantsparken. Foto: Daniel Díaz

Mobila ordningsvakter stör droghandel och missbruk

Den politiska debatten var hård om kommunala ordningsvakter. Nu är de på plats. Mitt i hängde med på en rundtur, med start i Trekantsparken.

  • Publicerad 10:00, 20 okt 2018

Det råder alkoholförbud i Trekantsparken. Ändå hänger ofta missbrukare här. De sitter vid strandkanten eller på bänkarna på gångvägen upp mot Liljeholmens centrum.

Alldeles intill leker barn, i Fruktparken eller på den stora gräsmattan.

– Det är ofta ordningsstörningar här, som hänger ihop med berusning. Det är förstås inte bra, när det finns lekparker och förskolor i närheten. Därför är det här ett av områdena som vi bevakar, säger Tom Otter, chef för Nokas mobila ordningsvakter.

Mitt i träffar honom och några av hans kolleger i Trekantsparken en vardag i oktober. Vi går en rundtur i parken, och vakterna konstaterar att det är för tillfället är lugnt.

–Stöter vi på missbrukare upplyser vi dem om alkoholförbudet. I 80 procent av fallen fungerar det – det tar sina grejer och lämnar parken, berättar ordningsvakten Björn.

Björn och Gustaf är parhästar. De åker runt tillsammans i de områden där de mobila ordningsvakterna jobbar. Foto: Daniel Díaz

Stannar i en kvart

De mobila ordningsvakterna jobbar för vaktbolaget Nokas, på uppdrag av Stockholms stad. Sedan den 1 maj, då projektet startade, åker de och deras 16 kolleger runt i Stockholm mellan klockan 12 och 23. Deras uppgift är att öka tryggheten i områden som har problem med stök, fylleri, droghandel och annan kriminalitet.

Men de stannar inte särskilt länge på varje plats. I stället återkommer de flera gånger om dagen.

– Tumregeln är ungefär en kvart, om det inte händer något särskilt. Det är baserat på forskning, som visar att korta stopp ger störst effekt på ordningen. Stannar vi för länge vänjer sig folk vid vår närvaro, säger Björn.

Nöjda företagare

I Hägersten-Liljeholmen arbetar de mobila ordningsvakterna sedan i början av september, då tillståndet från Polismyndigheten blev klart. I höst stannar till i Trekantsparken, Liljeholmen centrum, Västertorp, Fruängen och Nybohov.

Till Älvsjö torg, där droghandel länge varit ett stort problem, kom de i slutet av augusti. Det är uppskattat, berättar Björn.

– Vi var med på ett medborgarmöte i Älvsjö nyligen, och träffade företagare som är väldigt nöjda över att vi är där. Det var kul att få beröm! Och medborgarmötena är viktiga för oss, där får vi lokal kunskap.

Mobila ordningsvakten Björn visar rullpapper till marijuana på Skärholmsterrassen.  Foto: Daniel Díaz

När Björn lämnar Trekantsparken ihop med sin kollega Gustaf hänger vi med i bilen. Det blir en tur till Bredäng, Sätra, Vårberg och Skärholmen. Uppe på Skärholmsterrassen lägger några killar benen på ryggen när de ser ordningsvakterna närma sig.

Kvar vid bänken ligger rullpapper för marijuana.

– Vi störde dem och det är också tanken. Ju oftare vi syns här desto större osäkerhet skapar vi bland dem som handlar med droger, säger Gustaf.

Arbetar förebyggande

Men gör de mobila ordningsvakterna verkligen någon skillnad? När de åkt sin väg kan ju droghandlarna traska tillbaka och de stökiga alkoholisterna är kvar i sitt missbruk.

Ja, hävdar Tom Otter, chef för ordningsvakterna.

– Vi arbetar förebyggande. Att vi är synliga ökar invånarnas trygghet, och försvårar för dem som begår brott eller stör ordningen. Vi får väldigt mycket uppskattning från människor, som kommer fram och pratar med oss, säger han.

Björn och Gustaf håller med. De tycker också att de lyckas skapa relationer. Varje stopp är visserligen kort – men de kommer ju tillbaka flera gånger varje dag. Eller som en kille i Vårberg uttryckte det: ”Alltså, ni är tjockt många och ni är här jämt!”

– Han sa det både på skoj och på allvar. I början mötte vi mycket distans i Vårberg, men nu kommer både ungdomar och barn fram till oss och ställer frågor, säger Gustaf.

Het debatt innan vakterna kom på plats

Gustaf och Björn på väg in i Vårberg centrum. Foto: Daniel Díaz

Fakta

Här finns de mobila ordningsvakterna

De mobila ordningsvakterna är anställda hos säkerhetsföretaget Nokas, som fått uppdraget av Stockholms stad.

Staden och Nokas ansökte tillsammans hos Polismyndigheten om områden där vakterna skulle få patrullera.

Projektet sjösattes den 1 maj, och har sedan utvidgats till fler områden.

Hösten 2018 patrullerar vakterna här:

I ytterstaden: Skärholmen, Vårberg, Sätra, Bredäng, Älvsjö, Liljeholmen, Västertorp, Fruängen, Nybohov, Trekantsparken, Farsta, Farsta strand, Bromma, Vällingby och Hässelby.

I innerstaden: St Göransparken, St:Göransgatan, Björns Trädgård, Klaraområdet, Sergels torg, Fridhemsplan, Flemminggatan, och Vasagatan.

Källa: Nokas
Visa merVisa mindre