Flera stadsdelar i söderort patrulleras redan av mobila ordningsvakter – nu kommer de även till Bagis och Skarpnäck. Foto: Mostphotos

Mobila ordningsvakter ska patrullera i Bagis och Skarpnäck

Polisen har godkänt ansökan från staden. Nu får även Skarpnäck och Bagarmossen mobila ordningsvakter. – När polisens närvaro och resurser brister vill vi från staden göra vad vi kan för att öka tryggheten, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 10:50, 14 okt 2019

I fjol satsade det grönblå styret 50 miljoner kronor på mobila ordningsvakter med målet att utöka dem till 100 stycken innan årets slut.

Redan i dagsläget finns över 90 vakter som rör sig runt om i Stockholm, bland annat i Skärholmen, Älvsjö, Liljeholmen och Farsta.

Nu får även Bagarmossen och Skarpnäck mobila ordningsvakter som ska patrullera i stadsdelarna, efter att polisen godkänt stadens ansökan.

– Beskedet är mycket glädjande och välkommet och kommer bidra till ökad trygghet för de boende i Skarpnäck och Bagarmossen. Efter flera år av ökad otrygghet i dessa områden kraftsamlar nu Stockholms stad för att vända utvecklingen, säger Stockholms stads trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD), i ett pressmeddelande.

Ska röra sig på specifika platser

De kommunala ordningsvakternas huvudsakliga uppgift är att öka tryggheten genom ingripanden, synlighet, och förebyggande insatser. Vakterna får endast röra sig på specifika platser som polisen godkänt.

I Skarpnäck och Bagarmossen rör ansökan de platser där otrygghet och ordningsstörningar har varit mest omfattande.

– När polisens närvaro och resurser brister vill vi från staden göra vad vi kan för att öka tryggheten. I samverkan med polisen är de kommunala ordningsvakterna till stor nytta för att hantera de brott som annars riskerar att bortprioriteras och för att motverka att barn och unga utvecklar en kriminell livsstil, säger Erik Slottner (KD).

Ordningsvakterna handplockas och genomgår en utbildning hos polisen och en vidareutbildning hos Stockholms stad.

I och med dagens beslut patrullerar nu ordningsvakterna i alla stadsdelar.

50 nya miljoner satsas på mobila ordningsvakter