TEST. På tisdagen kunde vård- och omsorgspersonal börja testa sig för covid-19 vid en mobil teststation utanför Lidl i Upplands Väsby – men bara med remiss. Foto: Samtrans

Mobil teststation för covid-19 på plats i Väsby

På tisdagen fick Väsby en mobil teststation för covid-19. Här kan vård- och omsorgspersonal få svar på om de bär på coronasmitta – men de måste ha remiss.

  • Publicerad 18:15, 29 apr 2020

Vi hoppas att lösningen når så många inom vård- och omsorgen som möjligt.

I fredags öppnades den första mobila teststationen för provtagning av covid-19 utanför fältsjukhuset i Stockholm. På tisdagen hade även mobila teststationer upprättats utanför Lidls butiker i Upplands Väsby, Kungsängen och Fruängen.

Vid teststationerna kan personer med remiss komma och lämna prov, utan att behöva gå ut ur bilen. De utför provtagningen själva och testerna transporteras sedan till ett laboratorium i Uppsala för analys.

Testerna visar om personen bär på coronaviruset, eller inte. De visar dock inte om personen har bildat antikroppar mot viruset.

Testa vård- och omsorgspersonal

Inga resurser från den befintliga hälso- och sjukvården ska användas. Syftet med konceptet är att snabbt komma igång med provtagning av vård- och omsorgspersonal och personer med samhällsviktiga funktioner.

– Vi har tagit fram konceptet då vi såg en möjlighet att hjälpa till med det webbaserade verktyget LabPortalen som redan förmedlar remisser och svar till vården. Vi hoppas att lösningen når så många inom vård- och omsorgen som möjligt, så att de kan testa sig och förhoppningsvis komma tillbaka till arbetet snabbare, säger Alex Stendahl, vd för InfoSolutions, som ligger bakom testet.

Samtrans Omsorgsresor står för logistiken ihop med InfoSolutions. Detta sker i samverkan med Folkhälsomyndigheten.

PROVTAGNING. Testerna visar om personen är covid-19-smittad. Foto: Samtrans

Här kan vårdpersonalen testa sig

Utanför varje Lidlbutik i Upplands Väsby, Kungsängen och Fruängen kommer en testbil stå parkerad.

Testerna, som bokas i förväg, utförs på vardagar mellan kl. 08.30 och 18.00 och pågår fram till sommaren.

Det är enbart vårdpersonal med remiss som testas vid stationerna. Sammanlagt kommer de tre nya teststationerna ha kapacitet att testa runt 600 personer per dag.

Visa merVisa mindre