Någon tidsbokning behövs inte för att testa sig vid bussarna. Foto: Mostphotos

Mobil provtagning för covid-19 startar igen

Nu kan man testa sig för covid-19 vid drop in-bussar igen. Region Stockholm har återinfört bussarna som åker runt i förorterna. Syftet är att minska smittspridning.

  • Publicerad 14:30, 22 sep 2021

I somras pausade Region Stockholm sina drop in-mottagningar för covid-19. Nu har de i gång igen. I tisdags rullade den första bussen ut till Tensta och under veckorna som kommer tas ytterligare tre i bruk.

Sjuka med symptom behöver bara ta med sig legitimation till bussarna, där flerspråkig och sjukvårdsutbildad personal tar PCR-test.

– Provtagning och smittspårning är viktiga insatser för att minska smittspridningen och vi vill göra det så enkelt som möjligt att provta sig. Eftersom vi vänder oss till personer med symtom är det viktigt att vi erbjuder nära, tillgänglig provtagning, säger Maria Rotzen Östlund, smittskyddsläkare Region Stockholm.

Rullar i förorten

Maria Rotzen Östlund betonar vikten av att alla fortsätter att vara hemma vid sjukdom och testar sig vid symptom på covid-19, även sedan restriktionerna släppts i slutet av september.

Måndag till fredag

Bussarna kommer att hålla öppet måndag till fredag klockan 9–16 och stanna i Rinkeby, Tensta, Husby, Skärholmen, Bredäng, Vårberg, Hallunda, Fittja, Alby, Vårby, Rågsved, Fisksätra, Hovsjö, Geneta och Fornhöjden.

På sajten 1117.se kommer information att uppdateras kontinuerligt om vilka dagar och tider som gäller för varje plats.

Region Stockholm har gett Samtrans Omsorgsresor har fått uppdraget att driva verksamheten.

Visa merVisa mindre