The Factory. Här håller kommunen till i väntan på att renoveringen av Turebergshuset ska bli kvar, men arbetsmiljön tycks inte ha förbättrats under evakueringen. Foto: Tomas Stark

Mobbning och rädsla kvar i kommunhuset – nya larm om arbetsmiljön

Mitt i berättade om allvarliga brister i arbetsmiljön på kommunledningskontoret redan våren 2019. Nu har SVT avslöjat att problem som rädsla för repressalier, utfrysning och medarbetare som mår dåligt fortfarande finns kvar i kommunhuset.

  • Publicerad 10:58, 6 dec 2021

Folk har gråtit på jobbet.

– Jag har suttit bredvid nära kolleger som har blivit omplacerade, utfrysta, fått kränkande särbehandling och behandlats som skit. Folk har gråtit på jobbet. Jag vill inte jobba på ett ställe där folk mår så dåligt, säger en tidigare medarbetare till SVT.

Hon valde att sluta på Sollentuna kommun trots att hon inte hade något annat jobb. Och hon är långt ifrån ensam. Problemen på kommunledningskontoret har funnits i många år, enligt både tidigare och nuvarande anställda.

17 vittnade 2019

År 2019 vittnade 17 anställda på kommunledningskontoret för Mitt i om kränkningar, förtal, hot, personangrepp och aggressiva utbrott.

Personal flyr kommunen efter trakasserier – utmålas som psyksjuka

Flera medarbetare kände sig tvungna att sluta och det har varit både hög personalomsättning och höga sjukskrivningstal på kommunledningskontoret.

Nej till utredning

Efter vittnesmålen om tystnadskultur, systematiska kränkningar och rädsla för repressalier ville Sollentunapartiet och Socialdemokraterna ha en oberoende granskning där anställda som hade slutat skulle intervjuas – men majoriteten sa nej.

Det har gått två och ett halvt år sedan dess men nu visar alltså nya vittnesmål, som SVT har tagit del av, att problemen finns kvar. Ett 15-tal personer som arbetat på kommunen de senaste två åren berättar att missförhållandena har fortsatt trots ledningens kännedom om dem, och att det nu är få som vågar larma.

– Folk är rädda och vågar knappt prata med oss. Det är ett problem, säger Ann-Charlotte Zetterberg, lokal kontaktperson på fackförbundet Akavia, till SVT.

"Finns något unket kvar"

Per Törnvall började sitt jobb som kommundirektör i Sollentuna i augusti 2019, alltså efter stormen under våren samma år. Han anser att kommunen sedan dess har gjort mycket för att förbättra arbetsmiljön, men medger också att det inte har varit tillräckligt.

– Vi har kompletterat våra medarbetarenkäter med frågor om kränkande behandling och repressalier, vi har digitaliserat vårt systematiska arbetsmiljöarbete, och vi har med arbetsmiljö som en obligatorisk punkt på alla möten med facket. Så vi har gjort en del, men det som har kommit fram nu är ett tecken på – nej ett bevis på – att det inte varit tillräckligt, att det finns något unket kvar i organisationen, säger han till Mitt i.

Medarbetarenkäterna från de senaste åren har varit anonyma, har en svarsfrekvens på 93 procent, och visar att medarbetarna i Sollentuna kommun är relativt nöjda om man jämför med andra kommuner, berättar Per Törnvall.

– Men en liten del upplever fortfarande kränkande särbehandling och rädsla för repressalier, och det är oacceptabelt att det fortsätter, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Man till sjukhus – gick igenom isen

Nyheter Räddningstjänsten uppmanar om att vara försiktig Räddningstjänsten fick rycka ut efter att en man gick genom isen på Edsviken. "Var extremt försiktig".onsdag 19/1 14:22

Älgen i Edsviken nere för räkning

Nyheter Vinterstormen fällde skogens konung igen Efter drygt ett och ett halvt år på sin post, på grundet utanför strandpromenaden i Tegelhagen, har plåtälgen i Edsviken ännu en gång fallit offer för en vinterstorm.onsdag 19/1 12:20