Nyöppnad. Butiken är idag öppen från klockan 16 så att Moa Nordin kan varva butiksjobbet med skolan. Foto: Erik Lejdelin

Moas nya butik i Viksjö skippar plasten

Ska plastbanta kanske bli årets nyårslöfte? Nu gör 18-åringen Moa Nordin valet lättare för dig med sin nya "zero waste"-butik i Viksjö. "Jag tror att många är redo att ta steget", säger hon.

  • Publicerad 06:40, 15 nov 2021

Det finns mycket att hämta i vår generation

Ett barn trycker näsan mot glaset. Några pensionärer strosar nyfiket förbi och stannar utanför de stora ljusa skyltfönstren.

Inne i lokalen packar Moa Nordin upp tvålar, linser, kikärtor, oljor och makaroner.

– När jag berättade för några äldre damer att vi kommer sälja återanvändbara kaffefilter blev de alldeles förtjusta och sa att de hade de när de var små!

Går fortfarande i skolan

Den nyligen fyllda 18-åringen går fortfarande i skolan, men är nu butikschef över Stockholms andra zero waste-butik.

Just i dag har företagets två grundare tagit bilen ner från Österstund till Viksjö för att hjälpa till.

– Det var ett ganska okänt koncept när vi öppnade den första butiken i Östersund, och det är inte så etablerat överhuvudtaget i Sverige. Vi vill sprida det här och Moa är en viktig del av det, säger grundaren Fanny Näslund.

En livsstil

Zero waste är livsstil där du försöker producera så lite avfall som möjligt. I den här butiken finns det inga förpackningar. Allting är på lösvikt, och i Moas butik kommer det finnas omkring 80 varor.

– Antingen har du med dig egna glasburkar eller så kan du få det här. Du fyller på exakt den mängd du vill ha, ställer det på vågen och betalar, säger Moa Nordin.

Deras idé är att butikens utbud ska växa fram tillsammans med konsumenterna. De ser ingen poäng med att hyllorna ska bågna av varor bara för sakens skull.

– Det är inte lätt att handla medvetet i dag med alla miljömärkningar hit och dit. Det är mycket ansvar som läggs på konsumenterna. Härifrån kan du gå med ett rent samvete.

Plastanvändning ökar

I Östersund satsar företaget också på events, workshops och spelningar för att nå ut med budskapet om en mer hållbar livsstil.

– Hade vi bara velat sälja prylar hade vi kunnat göra det mycket lättare för oss, men för oss handlar det här lika mycket om att höja medvetenheten och skapa ett slags community, säger Fanny Näslund.

Uppstart. Fanny Näslund och Moa Nordin har köpt in en surfplatta som ska fungera som kassa. Foto: Erik Lejdelin

Men vad är det som är så farligt med plast?

– Plasten är ofta gjord på fossila oljor som vi pumpar upp ur marken. Och det är ganska svårt att återvinna plast för det finns så många olika typer. Och vi återvinner betydligt mindre plast än vad man kanske tror – midre än tio procent återvinns i Sverige.

Plastanvändningen har ökat de senaste åren och en stor del bränns, vilket orsakar stora fossila utsläpp i fjärrvärmeverken, enligt Naturvårdsverket.

Är Järfällaborna redo att börja plastbanta?

– Jag tror att många är redo att ta steget. Vi står som samhälle i ett vägskäl. Förhoppningsvis gör vi valet lättare nu. Det är viktigt att det här finns längre ut i förorterna och inte bara inne i Stockholm, säger Moa Nordin.

Är du nervös för att öppna en butik som 18-åring?

Ja lite grann. Men jag känner att jag inte kan vara medveten om problemet och inte göra någonting åt det. Jag tror också att det inspirerar hela samhället när någon vågar satsa på unga människor. För det finns mycket att hämta i vår generation.

Så mycket plast använder svenskarna

Enligt Naturvårdsverketökade svenskarnas plastanvändning med 300 000 ton per år – eller 30 kg mer plast per person mellan åren 2010 och 2017.

Bara 10 procent av all plast återvinns.

I många fall bränns plast i el- och fjärrvärmeanläggningar vilket är ett effektivt sätt att ta hand om giftig och utsliten plast, men det ger utsläpp av växthusgaser.

Mycket av plasten som bränns skulle kunna återanvändas och för att nå klimatmålen behöver plastanvändningen minska.

Visa merVisa mindre