Precision. Moa Stöck visar hur en taekwondospark kan se ut. De bär en hjälm med elektroder under matcherna som känner av när man träffar. Foto: Sara Rådman

Moa representerar Sverige i EM

På måndag representerar Moa Stöck Sverige i ungdoms-EM i taekwondo. "Jag förväntar mig nästan att jag ska vinna", säger hon.

  • Publicerad 15:53, 20 aug 2021

Nu på måndag, den 24 augusti, är det ungdoms-EM i taekwondo och Moa Stöck från Södermalm representerar Sverige. Hon är bara 16 år men har redan svart bälte, är bäst i Sverige och tillhör världstoppen i sin tävlingsklass.

Det blir hennes andra EM och hon är högt rankad internationellt. Hon har nämligen vunnit i stort sätt alla matcher hon har ställt upp i.

–  Eftersom jag tränar så hårt och gör mitt yttersta förväntar jag mig nästan att jag ska vinna. Det känns ganska självklart på något sätt, säger hon.

Flera av hennes tidigare matcher har avgjorts av på så kallad teknisk knockout. Det innebär att hon har varit så pass överlägsen att matchen har fått avbrytas.

– Jag går alltid in med inställningen att jag ska vinna och då går det oftast bra, säger hon.

Ett av Moas knep för att hålla nerverna i schack inför tävlingar är att titta på videoinspelningar av sina tidigare matcher.

–  Jag kollar på vad jag gjorde bra och vad kan jag förbättra. På så sätt blir jag lugn för då vet jag att jag har kontroll. Annars lever jag bara som vanligt och tränar som vanligt. Det ger också ett lugn. Jag har mer kontroll om jag känner att jag har tränat än om jag inte har det.

Moa från Söder är bäst på taekwondo

Väl förberedd. Moa Stöck har tränat nästan varje dag inför EM i taekwondo. Foto: Sara Rådman

Topprankad. Styrka, akrobatik och teknik är viktiga ingredienser för att bli duktig i taekwondo. Foto: Sara Rådman

Siktet inställt på OS

Vanligtvis tränar Moa tre till fyra gånger i veckan, men inför tävlingen har det blivit nästan varje dag.

Träningarna är på den kända kampsportklubben Chago RS på Åsögatan. Där har hon gått sedan hon var fem år gammal.

– När jag var  liten testade jag lite olika sporter, men det här var roligast. Jag har skaffat socialt umgänge på klubben och en bra relation till min coach och mina lagkamrater. Det är en trygg plats att vara på.

Samma vecka som EM hålls börjar Moa också första året på ekonomiprogrammet på P A Fogelströms gymnasium. Hon tror att skolan kommer att stötta hennes idrottskarriär.

– Jag kommer att fortsätta träna som jag gör och plugga när jag kan. Det funkar bäst för mig. Men sedan får vi se så klart. Om det inte går får jag hitta andra sätt.

Moa har siktet inställt på OS i Paris 2024.

Mental och fysisk utveckling

Taekwondo är en kampsport med koreanskt ursprung.

Målet med sporten är att utvecklas både mentalt och fysiskt.

Man plockar främst poäng genom att träffa motståndaren med fotsparkar men i vissa fall med slag.

Utövaren bär skydd och utrustning med elektroder som känner av motståndarens träffar.

Sporten kräver snabbhet, kondition, styrka, vighet, smidighet och precision.

Källa: Svenska taekwondoförbundet, Dala taekwon-do akademi, Chago RS.

Visa merVisa mindre