ETTA. Med sin "Hallonbergen" var Moa Piraten förra veckan utmanare på lokala Sörmland Topp 5. Lyssnarna skickade upp den på första plats. Foto: Javier Alcantara Albarran

Moa Piraten sjunger om kärlek i Hallonbergen

Artisten Moa Piraten har länge velat skriva om Hallonbergen. Nu kommer hennes singel som handlar om obesvarad kärlek.

  • Publicerad 16:46, 21 sep 2020

Moa Hamne, med artistnamnet Moa Piraten, förälskade sig i en kille som bodde i Hallonbergen.

– Låten grundar sig i min obesvarade kärlek till honom. Texten är väl både komisk, tragisk och handlar om hur lätt det är att glömma bort sin egen självrespekt, säger Moa.

Förra veckan blev låten 1:a på P4 Sörmlands lokala musiklista.

Premiär i Sumpan

Moa Piraten framförde "Hallonbergen" live för allra första gången i Allaktivitetshuset för fem år sedan. Killen hon var kär i var med då och hon minns hur hans kompisar log och skrattar.

– Även om min kärlek inte blev besvarad på det sätt jag önskade har jag fina minnen från Hallonbergen. Jag arbetade på ett ankomstboende i Rinkeby och cyklade mellan Hallonbergen och Rinkeby. Sedan hade jag ett fint samarbete med Hallonbergens kulturcentrum.

Hon vet att Hallonbergen nämns i andra sångtexter, men tycker att dessa är deprimerande.

– Det är inte min. Textraden "svalorna i Hallonbergen svävar lättsamt utanför", är något jag upplevt.

Kontrast

I texten framkommer även att hon ombeds tänka på att sista tunnelbanan snart går.

– Hahaha. Inte riktigt det man vill höra när man är förälskad, säger Moa och fortsätter:

– Jag hade långt tidigare en tanke om att göra en låt om Hallonbergen. Om kontrasten mellan det fina namnet och den grå betongen. Jag gillar verkligen Hallonbergen, har vänner där och känner mig hemma när jag kommer dit.

Att "Hallonbergen" släppts i år beror på att Moa Piraten nu hittat ett bra artistsamarbete och sedan i oktober 2019 arbeta med sin allra första platta. "Hallonbergen" är andra singeln.

Influenser från latinamerikans musik

Namn: Moa Hamne.

Ålder: 34 år.

Bor: Gnesta.

Artistkarriär: Har en grund som gatumusikant, är självlärd på gitarr och slagverk och musiken väger åt salsa och kubanskgenren son efter många resor till sydamerika och Kuba.

Andra låtar: Hallonbergen omsjungs av Allan Edwall i "Du och jag" och av Rune Andersson och Lena Nyman i "En refrängsångares själsliv".

Platta: Moa Piratens första cd släpps den 25 september.

Omslaget: Skapat av illustratören och musikern Love Antell.

Visa merVisa mindre