Moa Hjelmer. Foto: Anna Z Ek

Moa Hjelmer våldtogs efter Finnkampen

Friidrottaren Moa Hjelmer berättar att hon blev våldtagen av en annan aktiv i samband Finnkampen för några år sedan. ”Jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom”, skriver hon på Instagram.

  • Publicerad 15:16, 23 nov 2017

Flera sportprofiler berättade i går om sexuella övergrepp inom idrotten under #timeout. Moa Hjelmer, 27, berättar nu på Instagram att hon blev våldtagen av en annan aktiv i samband med Finnkampen för några år sedan.

Firade seger

Sverige hade vunnit Finnkampen och firade.

”Alla var glada, humöret på topp och vi firade på banketten och senare på klubb. Lite för mycket alkohol blev det för min del och en annan aktiv erbjuder sig att följa mig tillbaka till hotellet. Vi hamnar på hans rum, han vill prata, sitta nära mig på sängen”, skriver hon.

”Han tycker jag ska sova hos honom”

Hon sa att hon skulle gå och lägga sig. Men fick mothugg.

”Han tycker att jag kan sova här hos honom.”

Hon berättar att hon trodde att hon kunde lite på honom.

”Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig.”

Skämdes och berättade inte

Till en början skämdes hon och anklagade sig själv.

”När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad gjorde jag för fel? Min relation med min pojkvän skadas svårt och det tar över ett halvår innan vi har reparerat skadan. Jag har alltid varit stark och självsäker och vet idag att det här inte var MITT fel, trots det har det tagit 6 år innan jag vågar berätta.”

Förbundet utreder inte

Hon polisanmälde inte och Svenska friidrottförbundet tänker i nuläget inte utreda vad som inträffade.

– Vi kommer inte att göra en polisutredning själva. Det har vi inte kompetens för, och det vore fel, vi skulle kanske till och med kunna förstöra för en sån, säger förbundets ordförande Björn O. Olsson till Expressen.

Fakta

Tog EM-guld 2012

Namn: Moa Hjelmer.

Ålder: 27 år.

Bor: Gubbängen.

Klubb: Spårvägen.

Uppvuxen: Skarpnäck och Sköndal.

Meriter i urval: EM-guld på 400 meter 2012. Innehavare av det svenska rekordet på distansen med tiden 51,13.

Visa merVisa mindre