Moa, 13, bor på Söder och tränar Taekwondo. Hon har svart bälte , är med i landslaget, rankad 1a i Sverige i sin klass och har i år tagit två medaljer internationellt. ska representera Sverige EM i Spanien 29 November. Foto: Sacharias Källdén

Moa från Söder är bäst på taekwondo

13 år men redan på väg mot den internationella toppen. Södermalmsbon Moa är bäst i Sverige på taekwondo.

  • Publicerad 19:00, 4 nov 2018

Vi träffar Moa Stöck på kampsportsklubben Chago RS på Åsögatan. Här tränar hon flera gånger i veckan. Hon vet vad hon vill. På det kommande Europamästerskapet i Taekwondo tänker hon ställa sig högst upp på pallen.

– Det är det som jag siktar på. Jag vet att det är fullt möjligt att ta guld. Många av motståndarna i EM har jag mött förut och jag vet att jag har en chans, säger Moa Stöck som har studerat deras tekniker på Youtube och vet hur hon ska göra för att besegra dem.

Samla poäng med precision

Taekwondo är en kampsport med en blandning av koordination, balans, kondition, styrka och smidighet. Till skillnad mot till exempel karate får man träffa med sparkar och slag. Men det handlar inte om att slå ut motståndaren med styrka utan istället att samla ihop så många poäng som möjligt, med precisionssparkar och slag.

Ki tog två guldmedaljer i Sydney

Moa började med sporten som femåring.

– Jag kände att det här var en sport för mig. Generellt sett är det mest killar som håller på med kampsport men jag förstod direkt att det här passade mig och att jag kunde bli duktig på taekwondo, säger Moa Stöck.

Duktig är nästan en underdrift. Hon är numera ohotad Sverigeetta i sin åldersklass. Många av de senaste matcherna har slutat genom så kallat ”point gap”, vilket betyder att poängskillnaden är så stort att domaren avbryter matchen då hon varit för överlägsen sin motståndare. Bland annat stod det 26-0 efter första ronden för några matcher sedan.

När hon började vinna turneringar i Sverige trillade rankingpoängen in och hon blev uttagen till landslaget. Förra året fick hon börja tävla internationellt. Efter att ha fått respass direkt ur några turneringar lossnade det rejält på en stor tävling i Hamburg i våras. Hon knep en bronsplats.

– Det känns som jag verkligen förtjänade det. Det var en häftig upplevelse. Massor med folk, jättefin arena, jag vann många matcher och till slut fick jag medalj, säger Moa Stöck.

Tränar stenhårt

Inför EM tränar hon tre till fyra gånger i veckan, och lägger in extra morgon- och kvällspass. Det blir en hel del tid i källarlokalen på Åsögatan.

– Jag tycker bara det är kul att träna. Jag har massor med kompisar i klubben och har superroligt. Förut tyckte jag det var jobbigt att tävla eftersom jag blev så nervös, men det har försvunnit i och med att jag skaffat mig erfarenhet, säger Moa.

Farsta jobbar med jabbar

I hennes skola är det många som vet vad hon håller på med och flera kompisar är sugna på att också testa på sporten.

Tipset för de som vill börja?

– Bli inte avskräckta av lukten när ni kommer in i träningslokalen. Det luktar superäckligt men det tänker man inte på efter en stund, skrattar hon.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Moa Stöck

Ålder: 13 år

Bor: Södermalm

Bälte: Svart

Medaljer: Två internationella brons och ett stort antal nationella medaljer.

Siktar på: Guld på EM i Spanien 29 november.

Följ Moas framsteg på hennes Instagram: Moa_tkd

Visa merVisa mindre

Bäst. Moa Stöck kan taekwondo som få andra. Foto: Sacharias Källdén

Chago RS

Klubben grundades av Chago Rodriguez och klubben har dominerat svensk taekwondo i över 30 år. Taekwondo började växa sig större i Stockholm på 1980-talet och fick till en början viss negativ press, då bråkstakar som till exempel Paoblo Roberto och Liam Norberg tränade på klubben och sporten blev synonym med kickersgäng i Kungsträdgården.

Idag är sporten en OS-gren och har mycket gott renommé.