Konditorn Elsa Thorburn och bagaren Camilla Rüfli är duon som gör jobbet i det nya bageriet. Foto: Christian Lärk

Mjölig nyhet tar plats i Kungsängens centrum

En god nyhet i Kungsängen går nu in på sin andra vecka – Petjos är inte längre bara ett café och konditori, utan numera också ett bageri.

  • Publicerad 05:02, 18 sep 2020

Bland bullar, bröd, frallor och kondisbitar möter Mitt i:s utsända bagaren Camilla Rüfli och konditorn Elsa Thorburn. En av Petjosägarna är också på plats: Dani Falksund Abdallahad.

– När vi öppnade förra måndagen så kom det in en kund som frågade om brödet var färskt, om det var dagens bröd, säger Camilla Rüfli.

Vad svarade ni?

– Vi skojade och svarade först att det var från fredagen innan öppning, säger Camilla Rüfli.

Camilla Rüfli tar sig an en deg som ska bli till ett äppelbröd. Foto: Christian Lärk

Samtidigt konstaterar hon och Elsa Thorburn att det kanske säger något om Kungsängens vana att ha tillgång till rykande färskt bröd.

– Alla är väldigt glada och taggade att det finns ett bageri här nu, säger Elsa Thorburn.

Foto: Christian Lärk

Bageri i gamla sushirestaurangens lokaler

Inne i caféet pågår verksamheten som vanligt medan bageriet tagit plats i lokalen där det tidigare låg en sushirestaurang.

Till höger känner nog många Upplands-Brobor igen sig, men till vänster är det nu mera något nytt. Foto: Christian Lärk

Glutensugna Upplands-Broare kan nu mera välja bland frallor med namn som: Lillsjön, fröbröd, Nalle Puh, Brunnanöten och Tibble.

– Sylta döpte jag till Sylta för jag bor ju i Sylta, och jag älskar sesamfrön, säger Dani Falksund Abdallahad.

Elsa Thorburn glaserar ett gäng nybakade mazariner. Foto: Christian Lärk

Om Upplands-Bro skulle vara ett bröd, vad skulle det vara då?

– Om jag skulle välja ett bröd som är mest som Upplands-Bro skulle jag säga hasselnöts- och äppelbrödet. Sådär lite matt i smaken med hasselnötterna. Men ändå så friskt och fruktigt med äpplet, säger Dani och fortsätter:

– För det känns lite så, att vissa som bor i Upplands-Bro tycker att vi bor i ett ghetto, medan vissa, som jag, tycker att det här är den bästa platsen som jag har bott på i hela livet. Sådär har vi den lite matta hasselnöten och det lite mer fruktiga och glädjande i äpplet.

Dani Falksund Abdallahad. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

Drev eget i Solna

Camilla Rüfli berättar att hon tidigare drivit ett eget bageri i Råsunda. Att lista ut vilket bröd Upplands-Bro egentligen är skulle hon inte kunnat göra – hon bor ju i Järfälla.

Om Järfälla skulle vara ett bröd då?

– Då skulle jag säga något med frön, en salig blandning av människor liksom, säger Camilla Rüfli.

Elsa och Camilla berättar att vissa kunder redan återkommer dagligen. Foto: Christian Lärk

Utbildade sig i Schweiz

Petjos bageri är Elsa Thorburns första jobb i Sverige sedan konditorutbildningen i Schweiz. Hon bor nu mera i Bålsta men växte upp i Bro.

Men om Upplands-Bro är ett bakverk då, vad är det då?

– Men typ en mazarin, det finns det klassiska, lite äldre och kanske ibland tråkiga, men samtidigt finns det hur mycket möjligheter som helst att utveckla saker, säger Elsa Thorburn.


 

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49

Ventilationen på skola akutdålig

Kungsängen. Arbetsmiljöverket förbjuder Upplands-Bro kommun att använda Ekhammarskolans lokaler till skolverksamhet efter den 26 mars 2021 om inte en rad allvarliga brister som rör skolans ventilation åtgärdas.måndag 30/11 18:10