Konditorn Elsa Thorburn och bagaren Camilla Rüfli är duon som gör jobbet i det nya bageriet. Foto: Christian Lärk

Mjölig nyhet tar plats i Kungsängens centrum

En god nyhet i Kungsängen går nu in på sin andra vecka – Petjos är inte längre bara ett café och konditori, utan numera också ett bageri.

  • Publicerad 05:02, 18 sep 2020

Bland bullar, bröd, frallor och kondisbitar möter Mitt i:s utsända bagaren Camilla Rüfli och konditorn Elsa Thorburn. En av Petjosägarna är också på plats: Dani Falksund Abdallahad.

– När vi öppnade förra måndagen så kom det in en kund som frågade om brödet var färskt, om det var dagens bröd, säger Camilla Rüfli.

Vad svarade ni?

– Vi skojade och svarade först att det var från fredagen innan öppning, säger Camilla Rüfli.

Camilla Rüfli tar sig an en deg som ska bli till ett äppelbröd. Foto: Christian Lärk

Samtidigt konstaterar hon och Elsa Thorburn att det kanske säger något om Kungsängens vana att ha tillgång till rykande färskt bröd.

– Alla är väldigt glada och taggade att det finns ett bageri här nu, säger Elsa Thorburn.

Foto: Christian Lärk

Bageri i gamla sushirestaurangens lokaler

Inne i caféet pågår verksamheten som vanligt medan bageriet tagit plats i lokalen där det tidigare låg en sushirestaurang.

Till höger känner nog många Upplands-Brobor igen sig, men till vänster är det nu mera något nytt. Foto: Christian Lärk

Glutensugna Upplands-Broare kan nu mera välja bland frallor med namn som: Lillsjön, fröbröd, Nalle Puh, Brunnanöten och Tibble.

– Sylta döpte jag till Sylta för jag bor ju i Sylta, och jag älskar sesamfrön, säger Dani Falksund Abdallahad.

Elsa Thorburn glaserar ett gäng nybakade mazariner. Foto: Christian Lärk

Om Upplands-Bro skulle vara ett bröd, vad skulle det vara då?

– Om jag skulle välja ett bröd som är mest som Upplands-Bro skulle jag säga hasselnöts- och äppelbrödet. Sådär lite matt i smaken med hasselnötterna. Men ändå så friskt och fruktigt med äpplet, säger Dani och fortsätter:

– För det känns lite så, att vissa som bor i Upplands-Bro tycker att vi bor i ett ghetto, medan vissa, som jag, tycker att det här är den bästa platsen som jag har bott på i hela livet. Sådär har vi den lite matta hasselnöten och det lite mer fruktiga och glädjande i äpplet.

Dani Falksund Abdallahad. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

Drev eget i Solna

Camilla Rüfli berättar att hon tidigare drivit ett eget bageri i Råsunda. Att lista ut vilket bröd Upplands-Bro egentligen är skulle hon inte kunnat göra – hon bor ju i Järfälla.

Om Järfälla skulle vara ett bröd då?

– Då skulle jag säga något med frön, en salig blandning av människor liksom, säger Camilla Rüfli.

Elsa och Camilla berättar att vissa kunder redan återkommer dagligen. Foto: Christian Lärk

Utbildade sig i Schweiz

Petjos bageri är Elsa Thorburns första jobb i Sverige sedan konditorutbildningen i Schweiz. Hon bor nu mera i Bålsta men växte upp i Bro.

Men om Upplands-Bro är ett bakverk då, vad är det då?

– Men typ en mazarin, det finns det klassiska, lite äldre och kanske ibland tråkiga, men samtidigt finns det hur mycket möjligheter som helst att utveckla saker, säger Elsa Thorburn.


 

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45