Busig. När Santo var hos en kattvakt i Örebro rymde han från femte våningen och bröt tassen. Foto: Anna Malmros

Mjauu! Santo, 12, är årets lussekatt i Järva

Katten Santo älskar att spana på fåglar och gå i koppel på uteplatsen i Akalla – när han inte är utklädd till stjärngosse, förstås. Nu har han utsetts till årets lussekatt i Järva!

  • Publicerad 17:01, 13 dec 2021

För ett tag sedan efterlyste vi på Mitt i Kista/Tensta/Rinkeby årets lussekatt, och nu är tävlingen avgjord!

Vinnaren är Santo som är tolv år och uppvuxen i Örebro men bosatt i Akalla sedan sex år tillbaka, tillsammans med matte Anna Malmros och husse Johan Källman.

– Vi adopterade honom när han var elva månader, eller ja, vi köpte honom från Blocket av en granne, säger matte Anna.

Sedan dess har han varit en kär familjemedlem. Anna och Johan beskriver honom som en snäll katt som älskar att ligga på matte eller husses mage och gosa. Men han är busig också, berättar Anna.

– En gång, när vi hade lämnat honom till en kattvakt i Örebro, lyckades han ta sig från balkongen på femte våningen till marken. Vi tror att han hoppat och klättrat på ett träd på vägen ner. Han hittades på gården med en bruten tass. Då ville han hem igen, om man säger så, säger hon.

Älskar uteplatsen

Flytten från Örebro till Akalla gick smidigt. I anslutning till sitt hem har innekatten Santo nämligen numera en uteplats, där han älskar att gå ut i koppel och spana på fåglar.

– Han spejar mest, och så pratar han med dem också, men attackerar inte eller så. Det kan dock bero på kopplet, skrattar Anna.

Ett annat viktigt intresse för lurviga Santo, som är en blandning mellan en perser och norsk skogkatt, är att bli borstad.

– Åker borsten fram så bokstavligt talat springer han efter. Det är det bästa han vet, säger Johan.

Årets lussekatt kommer trots sin nyvunna stjärnstatus att fira en lugn jul hemma, tillsammans med familjen. Han är ett riktigt matvrak, och favoriterna är kaviar, godis och ost.

– Men när det vankas julbord får han nog lite tonfisk i stället, säger Anna.