Mittenstyrets politiker sänker sina löner

De kommande fyra åren föreslås arvodet till kommunens politiker sänkas med fem procent. Förslaget kommer från mittenstyret (S), (C) och (L). De övriga partierna hade velat sänka lönerna ännu mer. – Man prioriterar politiken framför allt annat under en period i livet och då ska man ha skäligt betlat för det, säger Peter Schilling (S).

  • Publicerad 07:15, 10 dec 2018

Politikernas löner baseras i dag på 95 procent av vad en riksdagsledamot tjänar vilket var 66900 kronor i månaden under 2018.

I det förslag som klubbades på förra kommunstyrelsemötet beslutade politikerna i Sundbyberg att sänka sina arvoden med fem procent.

Det innebär att en politiker i Sundbyberg som i dag får 100 procents ersättning tjänar 63555 kronor i månaden.

Kommunstyrelsens ordförande får 110 procents ersättning vilket motsvarar 69910 kronor.

– Vi kommer behöva effektivisera kommunens ekonomi och fundera på hur vi finansierar all vår verksamhet. I och med det går vi före och drar ner arvoden av högre karaktär. Det är ett sätt att visa vårt ansvar, säger Peter Schilling (S).

Arvodet höjs sedan 1 november varje år då riksdagsledamöternas löner höjs.

 

Fakta

Så mycket tjänar politikerna

Arvodena för kommunens politiker baseras på 95 procent av vad en riksdagsledamot tjänar – ett så kallat basarvode.

Kommunstyrelsens ordförande får 110 procent av basarvodet – motsvarande 69910 kronor i månaden.

1:e och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen får 100 procent av basarvodet – motsvarande 63555 kronor i månaden.

Två kommunalrådsposter ersätts med 100 procent av basarvodet – motsvarande 63555 kronor i månaden.

(KD), (MP), (SD) och (V) får varsin oppositionsrådspost som ersätts med 35 procent av basarvodet – motsvarande 22244 kronor i månaden.

Vänsterpartiet får även en oppositionsrådspost som ersätts med 25 procent av basarvodet – motsvarande 15889 kronor i månaden.

Källa: Sundbyberg stad
Visa merVisa mindre

Ville sänka mer

Vänsterpartiet la fram ett förslag på att man borde ha ett maxtak på 50000 kronor i månadslön.

– Att sänka toppolitikernas arvoden var ett av våra vallöften. Vi är därför väldigt glada att det nu ser ut att bli verklighet redan till 2019, även om vi gott tycker de kunde sänkts ännu mer, skriver Jesper Wiklund (V) i ett mail.

Oppositionen, (M), (MP), och (KD) lämnade ett förslag där arvodena sänks med 10 procent.

Det är ett förtroendeuppdrag som tar fruktansvärt mycket tid. Jag tycker nivån är rimlig som den är nu.

Peter Schilling (S)

– Att Socialdemokraterna lägger en budget som går 48 miljoner back, utan att föreslå märkbara minskningar av sina egna arvoden skickar fel signaler till medborgarna och de kommunala verksamheterna. När staden går mot tuffare ekonomiska tider måste alla stenar vändas på, då ska man börja med att sopa rent framför egen dörr, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd.

Peter Schilling (S) tycker dock att sänkningen är rimlig.

– Jag tycker att symbolhandlingen är det viktiga. Man prioriterar politiken framför allt annat under en period i livet och då ska man ha skäligt betlat för det, säger han.

Det är ändå en ganska hög lön?

– Det är det, men att sitta som kommunalråd är något man gör under en begränsad tid i sitt liv. Det är ett förtroendeuppdrag som tar fruktansvärt mycket tid. Jag tycker nivån är rimlig som den är nu.

Vänsterpartiet får två poster

Vänsterpartiet får i förslaget två oppositionsrådsposter, medan övriga partier får varsin. Det får kritik av (M), (KD) och (MP) som tycker att varje parti borde fått en post var.

– De resurserna ingick i vår valtekniska samverkan med Vänsterpartiet, säger Peter Schilling.

Det var alltså ett krav för att de skulle rösta igenom er budget?

– Det var en av överenskommelserna i vår valtekniska samverkan.

Man har i det klubbade förslaget höjt sammanträdesarvodet från 600-700 kronor för kommunens fritidspolitiker.

– Vi vill ha in fler Sundbybergare i politiken och visa dem att de gör ett fantastiskt jobb och att de är viktiga för kommunens framtid, säger Peter Schilling.

Förslaget ska nu formellt godkännas av Kommunfullmäktige.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08