Mittenstyrets budget vann – ärver stort underskott

Mittenstyret – (S), (C) och (L) – fick igenom sin budget under onsdagens kommunstyrelsemöte. De ärver dock ett stort underskott, och de tänkta satsningarna uteblir. – Det var en chock, säger Peter Schilling (S), om ekonomin som ser mycket sämre ut än förväntat.

  • Publicerad 17:36, 28 nov 2018

Peter Schilling (S) är nöjd över att mittenstyrets budget fick flest röster i kommunstyrelsen. Samtidigt är han chockad över den dåliga ekonomin som nu uppdagat sig för partierna, berättar han.

– Vi tvingas stå tillbaka våra satsningar på grund av det mycket ansträngda ekonomiska läget i staden. Det fattas 350 miljoner som vi räknat med skulle finnas, säger Peter Schilling.

Det fattas 350 miljoner som vi räknat med skulle finnas

Peter Schilling (S)

Till exempel saknas 250 miljoner i exploateringsintäkter, alltså pengar som byggare betalar till kommunen för marken när de börjar bygga.

– Varför har då de pengarna använts redan? Jo det måste finnas skolor, förskolor och vägar på plats redan när människor flyttar in. 2016-2017 beviljades 600 bygglov för bostäder, 2017-2018 bara 40 beviljade bygglov, så något radikalt har hänt, säger Peter Schilling.

Satsningar uteblir

Kommunen går nu in i 2019 med ett underskott på 23 miljoner.

Var detta inget som (C) och (L) kände till trots att de suttit med och styrt förra mandatperioden?

– Nej, då hade vi haft en annan inrikting på våra politiska förhandlingar. De handlingar som vi hade tillgång till i maj visade ett litet överskott. Det var en kalldusch och lite av en chock att det hänt så mycket på ett halvår.

Peter Schilling (S) räknar med att det kommer att ta ett till två år att få rätsida på ekonomin.

– Vi kommer att försöka påverka byggarna så att vi får in exploateringsintäkter. Vi kommer också använda de pengar som vi fått när vi sålde Hallonbergen – Ör – och Rissne centrum, tidigare än vi tänkt. Alla förvaltningar har även fått i uppdrag att se över hur de kan jobba effektivare. Dessutom ligger ett effektiviseringskrav på tre procent på alla kommunala verksamheter.

Det var en kalldusch och lite av en chock att det hänt så mycket på ett halvår.

Peter Schilling (S)

Ska de spara in tre procent av sina kostnader?

– Vi vill inte att man ska se det som en besparing. Man ska se över om man kan göra sin verksamhet smartare och effektivare.

Mittenstyret kommer inte kunna göra de nya satsningar som de velat utan kommer att prioritera barn och äldre.

En del tänka satsningar kommer dock att bli av lovar de tre partierna, så som multihallen och ett nytt ridhus.

– Andra saker kommer vi att få skjuta på, säger Peter Schilling.

Budgeten för 2019 tas slutgiltigt vid kommunfullmäktiges sammanträde den 19 december.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28