Mitt i:s grundare Lasse Pettersson har gått bort

Lasse Pettersson satte ihop första numret av tidningen Mitt i på vardagsrummets golv hemma i Botkyrka. Under sitt liv som journalist var han med om att göra nyheter om allt från katter till Kennedy. Han var aktiv in i det sista. – Han var alltid i gång. Det senaste projektet var inte avslutat, säger frun Eva-Lotta Pettersson.

  • Publicerad 15:48, 26 okt 2018

Han bevakade Robert Kennedys presidentkampanj och Black Power-rörelsen i USA. På SVT gjorde han 1969 sändningen om den första månlandningen tillsammans med Arne Thorén. Senare tog lokaljournalistiken över. I Botkyrka startade Lasse Pettersson tidningen som i dag når drygt 1,1 miljoner stockholmare per vecka.

På golvet i vardagsrummet

Frun Eva-Lotta Pettersson var med när det första numret av Lokaltidningen Mitt i sattes ihop på golvet hemma i Tullinge 1982.

– Lasse var en idéspruta  och energisk. Det var en förmån att få jobba med honom, säger hon.

1983. Året efter starten i Botkyrka och Salem kom första Mitt i Huddinge. Här läser Lasse Pettersson första numret direkt vid tryckpressarna i Södertälje. Foto: Stig Almqvist.

Första annonsförsäljaren som också blev vd hittade de i samma trapphus i Tullinge. Sedan värvade Eva-Lotta Pettersson fotografen Carlos Montecinos från Fittja.

Var Lasses idé

Tidningen ägdes till en början av medarbetarna men köptes fem år senare upp av Dagens Nyheter.

– Tidningen var Lasse Pettersson idé och det var han som kom på namnet. Vi ville göra en politiskt obunden lokal tidning för skattebetalarna med meningsfull journalistik, men på Botkyrka kommuns informationsavdelning skrattade man åt vår idé: ”här finns väl inget att skriva om”, minns Carlos Montecinos.

Carlos Montecinos jobbade på Mitt i som Lasse Pettersson grundade fram till pensionen 2017. Foto: Anna Z Ek

– Vi hade bott i Tullinge i två år och tyckte inte att vi fick veta tillräckligt om kommunen vi bodde i och vi tänkte även att tidningen skulle föra södra och norra Botkyrka närmre varandra, säger Eva-Lotta Pettersson.

Hårdare nyheter skulle blandas med mjukare nedslag i kommunen. Carlos Montecinos fortsätter:

– Vi visade att det går att även skriva lättsamma kåserier och personporträtt. Jag själv tog en bild på grannens katt och så skrev vi en liten text om Nilssons katt som gick på morgonen och återvände på kvällen när matte slutat jobba, säger han.

Sprang i trapphusen

Första numret, ett pilotnummer, sprang medarbetarna själva runt med till postlådorna runt om i Botkyrka.

Enligt både Carlos Montecinos och Eva-Lotta var Lasse Pettersson något av en arbetsnarkoman. Han jobbade ständigt. Men det hade också sitt pris.

– Han var chefredaktör för Mitt i i fem år. När han slutade var han helt utarbetad, minns Eva-Lotta Pettersson.

Lasse var tidig med att köra som enmansteam – video, intervju, och snabb redigering. Foto: Eva-Lotta Pettersson.

Senare jobbade Lasse Pettersson som lärare i media, men han jobbade också på både Aktuellt och God Morgon Världen i P1

– Han har gjort allt i en salig blandning.

Hade ny film på gång

Tillsammans startade Lasse och Eva-Lotta två företag inom medieproduktion. De jobbade runt om i Sverige och utomlands och bodde i hus i Hölö. Tillsammans har de sonen Robert Pettersson och dottern Emilia Pettersson.

Lasse Pettersson avled den 12 oktober 74 år gammal. Filmen ”Skogskvinnan” var då under produktion.

– Han var alltid i gång. Det senaste projektet var inte avslutat. Det var så det skulle vara, säger Eva-Lotta Pettersson.

Begravningen ägde rum i dag på fredagen.