Vem ska styra i Nacka och Värmdö efter valet? Foto: Ulrika Lind och Oliver Lindkvist

Mitt i:s bevakning av valet i Nacka och Värmdö 2022

I höst avgörs vem som ska styra landet, regionen och kommunen. Här hittar du Mitt i:s valbevakning i Nacka och Värmdö 2022.

  • Publicerad 09:20, 12 apr 2022

NACKA

Är det okej att bygga i grönområden – i så fall var?

Nacka har åtagit sig att bygga 6 000 nya bostäder till 2030 som en del av Sverigeförhandlingen, den som ligger bakom att tunnelbanan byggs till Nacka. Men var ska bostäderna byggas? Protestvågorna har gått höga när byggplaner presenterats i bland annat Ryssbergen och Trolldalen.

VALFRÅGAN: Vilka grönområden i Nacka är det okej att bygga i?

Över 1 500 vill stoppa bostäder i Trolldalen

Vad ska kommunen göra för att undvika att Nackabornas bostäder svämmar över?

Över 6 800 bostäder, närmare 300 industrier och 116 skolor skulle drabbas av översvämningar vid ett 100-årsregn i Nacka. Men även Nacka brandstation, Nacka sjukhus och Saltsjöbadens sjukhus skulle påverkas.

Över 6 800 bostäder i Nacka översvämmas vid 100-årsregn

Nackas plan mot översvämningar

Behöver Nacka satsa mer på elever med särskilda behov?

Centrumskolan – Nackas enda högstadieskola för elever särskild undervisning – har stängt och öppnar inte mer. ”Rent ut sagt för jävligt!” säger Jenny Bäckström, mamma till en elev som bara hann gå ett år på skolan.

Skola stängd: ”Nacka sviker barnen”

Nacka vill ha resursskolor 2023

Nackas valspurt: korv, choklad, solkräm – och husvagn

Solkräm, korvgrillning och chokladhjul. Nu gör Nackas politiker allt för att locka väljare – de flesta struntar i valstugor. Men Miljöpartiet lånade en Tesla till Småland och köpte en Ägget-husvagn från 1968.

Nackas valspurt: korv, choklad, solkräm – och husvagn

Nackaborna avslöjar: frågorna som avgör valet

Får vårdcentralen vara kvar? Finns jobben kvar? Kan skolan få bättre lärare? Vem bryr sig om miljön och vem tar tag i brottsligheten? Det är frågor som avgör hur några av Nackas väljare lägger sina röster i valet den 11 september.

Nackaborna avslöjar: frågorna som avgör valet

M framåt men Alliansen kan förlora majoritet

Moderaterna ökar något i valet i Nacka, visar preliminära siffror. Däremot backar alliansens övriga partier medan Socialdemokraterna gör ett starkt val.

M framåt men Alliansen kan förlora majoritet

M framåt men Alliansen kan förlora majoritet

Socialdemokraterna går framåt och har tillsammans med övriga oppositionspartier majoritet i kommunfullmäktige, enligt det preliminära valresultatet. ”Jag tror det finns ett sug efter ett annat styre”, säger oppositionsrådet Johanna Kvist.

S vill ta över makten i Nacka

Nackas röster färdigräknade: Alliansen förlorar majoritet

Moderaterna har aldrig förlorat ett val i Nacka. Men i år kan det ske. Efter att utlandsröster och de sista förtidsrösterna räknades under onsdagen står det klart att Alliansen tappar sin majoritet i kommunfullmäktige. Alliansen vill styra vidare ändå samtidigt som Socialdemokraterna vill ta över och Miljöpartiet ser ut att få en vågmästarroll.

Nackas röster färdigräknade: Alliansen förlorar majoritet

VÄRMDÖ

Hur vill partierna göra livet bättre för de äldre?

I Värmdö är drygt 7000 personer över 65 år. Många av dem, cirka 2000, är med i de lokala pensionärsföreningarna SPF Seniorerna Värmdö och PRO Gustavsberg-Ingarö och deras lista till Värmdös politiker, över saker som behöver fixas, är lång. I synnerhet inför valet.  

Hemtjänst och möteslokaler högt på agendan hos Värmdös seniorer

Hur ska politikerna få stopp på utsläppen i Farstaviken? Och är de beredda att bygga ett kommunalt reningsverk? Läs svaren här.

Gifter har runnit rakt ut i havsviken i 200 år – och det fortsätter

Tredje delen i vår valbevakning handlar om skolan. Läs hur politikerna ska få fler elever behöriga till gymnasiet.

Färre behöriga till gymnasiet i Värmdö

Fjärde och sista delen i vår valbevakning - trafiken.

Fortfarande ingen plan för köerna i Mölnvik

Hur är det att styra en politisk majoritet som inte längre är i majoritet? Mitt i Värmdö fick ett snack med Deshira Flankör (M) om nutid och framtid.

Deshira redo att styra Värmdö en period till

Kan man påverka lokalpolitiken om man sitter i opposition? I Värmdö är svaret ja. Carl Kangas mål är att ta över rollen som KSO efter nästa val.

Carl Kangas (S) är trött på att sitta i opposition