Mitt i Solnas valbevakning på ett och samma ställe – här kan du läsa om stadens hetaste valfrågor och uppdatera dig i vad partierna vill satsa på. Foto: Mikael Andersson

Mitt i Solnas bevakning av valet 2022

Snart avgörs det vem som ska styra landet, kommunen och regionen. Här hittar du Mitt i:s samlade bevakning inför valet i Solna 2022.

  • Publicerad 10:12, 16 aug 2022

Hur ska fler elever i Solna fixa godkänt?

Var fjärde Solnania missar godkänt i alla ämnen. För Mitt i berättade två elever på Ulriksdalsskolan vad de anser är viktigast att satsa på, som mindre klasser och mer pengar till skolmat, tillexempel. Läs intervjun med Daniel och Noél här.

POLITIKERENKÄT: Så vill partierna förbättra skolresultaten

Hur bevara naturen när Solna växer?

En stor del av Solna består av grönska, parker och sjöar, naturen är viktig för Solna tycker alla partier. Men ibland behöver den maka på sig för att ge plats åt byggen och infrastruktur. I en artikel kritiserade Naturskyddsföreningen ett aktuellt byggprojekt på Albydalsberget i centrala Solna. Läs mer här.

POLITIKERENKÄT: Så ska grönskan bevaras i ett växande Solna

Solnas låga skatt – höja, sänka eller behålla?

Solna är känt för sin låga skatt, med 17,12 kronor per hunka är det landets näst lägsta. Kommunen går också rejält med plus. Politiskt råder oenighet kring Solnas skattesats. Väljaren Johan Asplund, som vi träffade i Solna centrum, är tveksam till huruvida den bör förändras – viktigast att pengarna går till rätt grejer, tycker han. Läs mer här.

POLITIKERENKÄT: Så vill partierna förändra skatten

Hur ska fler ha möjlighet att bo i Solna?

Fyra miljoner för en lägenhet, 20 år i bostadskön. Att sätta ned sina bopålar i populära Solna kan vara en utmaning. 20-årige Anakin bor hos Signalisten med sin mamma och vill gärna flytta hemifrån, men hittills har försöken varit fruktlösa. I flera stadsdelar väntar samtidigt uppåt 50-procentiga hyreshöjningar vilket somliga menar tvingar bort Solnabor från sina hem. Läs mer här.

POLITIKERENKÄT: Så ska fler ha råd att bo i Solna

Solnapartiet utmanar om makten

Det lokala partiet var bara några röster ifrån att komma in i fullmäktige nästa år. Nu gör de ett nytt försök och lockar med ökade resurser till skolan och kontorsstopp. Solnapartiet anser sig, till skillnad från andra, stå på Solnabornas sida. "Vi kan inte hålla på och fjäska för olika företag", säger talespersonen Ann Bell. Läs intervjun här.

"Idrotten blir en valfråga i Solna"

I våras sparkade Idrottsinitiativet igång. Målet är att lyfta barn- och ungdomsidrotten på den politiska agendan. Sen dess har samtliga partier bjudits in för samtal. Debatt mellan politiker, väljare och föreningar pågår också på nätet. "Vi vill att väljarna ska veta var de olika partierna står i frågor om barns idrottande när de går till valurnorna", säger Initiativets Leif Karlsson. Mer här.

Vasalundshallen byggs om – men oenighet om Skytteholm

Apropå idrott. Blågröna styret gick före sommaren ut med en satsning om 150 miljoner kronor på ett nytt idrottspaket. Kronjuvelen är Vasalundshallen som byggs om till ett Idrottens hus. Oppositionen är nöjd, men kritiserar planerna för Solnahallen och Skytteholms IP där de vill satsa betydligt mer. Mer om det här.

AIK Basket: Brist på träningstider är vårt största problem

Föreningarna själva då, vad tycket de? Vi träffade AIK Baskets Robert Jönsson som berättar om hall- och träningstidsbrist som tvingar dem att säga nej till barn som vill börja träna. "Viktigast nu att politikerna håller vad de lovar", säger Robert Jönsson som särskilt betonar vikten av att planerna för Vasalundshallen realiseras. Mer här.

POLITIKERENKÄT: Partiernas 3 viktigaste idrottsslöften i Solna

Bup Solna stängs – 950 barn berörs

Som ett sätt att effektivisera barnpsykiatrin beslutade det blågröna regionstyret att minska antalet Bup-mottagningar. Oppositionen varnar för sämre vård. 15-åriga Johanna, som tampas med depression, bor i Solna men saknar nu vårdplan när mottagningen stänger. "Som förälder är det en kamp", säger hennes pappa i intervjun med Mitt i.