Du har säkert inte missat detta – men vet du vad det är? Foto: Åsa Sommarström

Mitt i reder ut: Därför är träden i Bro fulla med bollar

Lövbollar, fågelbon eller något helt naturligt? Mitt i reder ut mysteriet kring vad som egentligen syns i träden i Bro.

  • Publicerad 16:14, 21 feb 2020

Många Brobor undrar just nu vad det är som syns i trädkronorna runt om i byn – i varje fall om vi på redaktionen ska lita till vad det googlas på.

– Det är mistel, och det är en halvparasit som finns väldigt mycket i Upplands-Bro och på Ekerösidan, säger kommunekologen Maria Elfström.

Misteln är en fridlyst växt och att den klassas som en halvparasit innebär att växten tar näring ur trädstammen, men den har även en egen fotosyntes.

Mistel i Bro. Foto: Åsa Sommarström

Att mistlarna trivs så bra i Bro beror delvis på det milda klimatet runt Mälaren. Det kan också bero på att mistlarna bara växer på vissa träd, som poppel och äppelträd – men Maria Elfström har även hittat mistel på Asp.

Eftersom misteln är fridlyst krävs ett tillstånd från länsstyrelsen för att ta ner växten – men då brukar man i regel ta ner hela trädet.

Misteln finns på träden hela året, men att många Brobor funderar på vad det kan vara just nu, kan ha sin naturliga förklaring.

– Speciellt bra ser man dem just nu eftersom det inte är några löv på träden, säger Maria Elfström.


Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49

Ventilationen på skola akutdålig

Kungsängen. Arbetsmiljöverket förbjuder Upplands-Bro kommun att använda Ekhammarskolans lokaler till skolverksamhet efter den 26 mars 2021 om inte en rad allvarliga brister som rör skolans ventilation åtgärdas.måndag 30/11 18:10