Mitt i kan vinna tio priser på gala

Nyligen avslöjades de nominerade i tävlingen Årets gratistidning. Mitt i har nominerats elva gånger – i tio kategorier, både redaktionella och kommersiella.

  • Publicerad 04:55, 6 mar 2020

Lokaltidningen Mitt i Stockholm kan prisas både för sin journalistik och för sitt kommersiella arbete.

Förutom åtta nomineringar i sju journalistiska grenar är Mitt i också nominerade till tre kommersiella priser.

– Som stockholmare är jag tacksam över att vi har en lokaltidning som hela tiden överträffar sig själv. Som chefredaktör är jag stolt över allt otroligt fint arbete, säger Mitt i:s chefredaktör Claes de Faire.

Totalt kan Mitt i vinna tio priser. Här är de nominerade bidragen:

Årets bild

Lukas Gyllstedt, Nikki Henriksson och de andra barnen blåser såpbubblor i väntan på att pastan och köttbullarna ska tas ut från bussen. Foto: Stefan Källstigen

Stefan Källstigen nomineras för sin bild på barnen och deras rullande förskolebuss.

Läs artikeln om förskolebussen här!

Årets förstasida

Fotografen Pekka Pääkkö och redigeraren Johnnie Lager nomineras för Mitt i Upplands-Bros etta om Arne vars hem blev beskjutet.

Läs artikeln här!

Årets effektivaste kampanj

Viktor Bremark nomineras för kampanjen tillsammans med Sneakersnstuff. När skobutiken ville hylla sina kunder valde de en specialdesignad sko – och att annonsera i Mitt i!

Kolla in kampanjen här!

Årets lokalinsats

Lokaltidningen Mitt i nomineras för initiativet Min lokala hjälte. Insatsen lyfter fram människor som sliter i det tysta och kanske inte alltid får så mycket uppmärksamhet – men som förtjänar att hyllas.

Läs mer om Min lokala hjälte här!

Årets förnyare

Camilla von Otter och Mitt i Studio nomineras för sin nyskapande försäljning där storytelling skapat nya intäkter för Mitt i.

Årets reportage (inom sport/kultur)

Göran Hansson älskar sitt hus. Foto: Stefan Källstigen

Johan Kristensen nomineras för sin artikel om Göran Hanssons Bajenhus i Värmdö. Videon från Bajenhuset har visats över 27 000 gånger på Facebook och han har haft besök av fotbollsfans från 16 länder – och av kungen: Kennedy Bakircioglu.

Bajenhuset har gjort Göran världskänd – besök från 16 länder

Läs reportaget här!

Årets artikelserie

Robert Kindroth, kommunpolis på Södermalm. Foto: Stefan Källstigen

Lisa Bonnichsen nomineras för sitt grävjobb ”Mitt i granskar lokalpolisen”. Utredningar läggs på hög, prioriteras bort, i skuggan av den senaste tidens skjutningar. En artikelserie om hur invånarna drabbas i en allt mer jäktad och ansträngd polisorganisation.

Vardagsbrott i kläm när Söderpoliserna blir färre

Läs hela artikelserien här!

Årets grävjobb

Stora planer – men inga detaljplaner. Illustration: Well fastigheter

Niklas Loman och Hedda Themner nomineras för sitt gräv om Well fastigheter i Järfälla. Företaget har sålt runt 900 förhandsbokningar av lägenheter. Men det finns ett stort problemkommunen har inget samarbete med Well fastigheter och det finns inga detaljplaner för området i Veddesta.

Lyxprojektet utan bygglov – här är historien om Urban park

Läs hela granskningen här!

Årets reportage (inom samhälle)

Shayan Gaffs föräldrar Sherko och Paiker vid sonens grav på Strandkyrkogården i Skrubba. Foto: Christian Lärk

Reporter Pernilla Fagerström och fotograf Christian Lärk nomineras för sitt reportage om 13 skott som förstörde deras liv, om livet ett år efter dödsskjutningen av Shayan Gaff. ”Han dödades helt utan anledning”, säger Paiker Gaff, Shayans mamma.

All glädje försvann då, den tog Shayan med sig

Läs reportaget här!

Årets reportage (inom samhälle)

Arne Johansson, Beckomberga bor i en nästan tom lägenhet. Foto: Ida Leveby Andersson

Ida Leveby Andersson nomineras för sitt reportage om Arne Johansson. Sedan en förvaltare tagit över ekonomin tvingas 74-åringen panta burkar för att fika med grannarna på Tunets serviceboende. ”Jag har inte ens pengar till tuggummi”, säger han.

Arnes pengar tvångsförvaltas – saknar möbler och kläder

Läs reportaget här!

Årets korta artikel

Stolpen flyttades och flyttades igen. Till slut hamnade den på sitt ursprungliga ställe. Foto: Christian Lärk

Ida Leveby Andersson nomineras för sin artikel stolpen i Bromma som kostade en kvarts miljon att flytta. I september renoverades övergångsstället vid Bromma sjukhusgrindar. I samband med omgörningen så togs trafikljuset ner och sattes upp igen – mitt i cykelbanan.

Mer än en kvarts miljon kronor – för att flytta en stolpe

Läs artikeln här!


I fjol fick Mitt i bland annat ta emot utmärkelsen Årets lokalsajt – för andra året i rad. Mitt i:s fotograf Stefan Källstigen prisades för sitt reportaget När cyklisterna regerade i Stockholm. Och Mitt i:s initiativ Min lokala hjälte fick motta utmärkelsen Årets lokalinsats.

Bakom tävlingen står branschorganisationen Gratistidningarnas förening.