Ida Texell, kommundirektören, Upplands-Bro kommun. Foto: Upplands-Bro kommun / Niklas Loman

Mitt i avslöjar: Upplands-Bro kan stämmas på 70 miljoner kronor

Kommunen och företaget Kilenkrysset skrev ett avtal 2012. Senast i somras skulle Kilenkrysset få köpa loss den mark som avtalet gällde, priset hade bestämts till 20 miljoner kronor. Men nu säger kommunen att avtalet inte gäller – för marken är värd mycket mer.

  • Publicerad 17:47, 18 nov 2019

Bygg- och fastighetskoncernen Kilenkrysset avser att stämma kommunen på 70 miljoner kronor. Det här budskapet förmedlade företagets ägare Jan Persson i ett brev som skickades till samtliga politiker i kommunfullmäktige under förra veckan.

Brevet inleds med orden:

”Jag skriver till er med anledning av den tråkiga situationen som uppkommit på grund av att kommunalrådet Fredrik Kjos (M) inte vill fullfölja den överenskommelse som vi gjorde våren 2012”

Kommunhuset i Kungsängen. Foto: Niklas Loman

Bakgrunden till det hela är enligt brevet, som Mitt i har fått ta del av, ett optionsavtal som kommunen tecknade med Kilenkrysset 2012, gällande köp av den tomt där i dag företaget Altia, som levererar vin och sprit till Systembolaget, har sin logistikanläggning.

Det här hade kommunen avtalat med Kilenkrysset

I skuggan av finanskrisen och en svajig euro ingick kommunen och Kilenkrysset ett avtal där Kilenkrysset sålde marken till kommunen. Därefter gjorde kommunen en tomträtt av marken, som man lät upplåta till Kilenkrysset som skulle bygga och hyra ut. Fram till i somras har Kilenkrysset betalat tomträttsavgäld, en sorts hyra till kommunen på 780 000 kronor per år.

Är det tacken för alla arbetstillfällen vi dragit dit, så ska inte vi finnas kvar i den där kommunen

Jan Persson, Kilenkryssets ägare och vd

Företaget skulle ha fått köpa tillbaka marken – men kommunen säger nej

Senaste den 30 juni 2019 skulle Kilenkrysset få köpa tillbaka marken för 20 miljoner kronor enligt avtalet – men det här säger kommunen nu nej till.

Fredrik Kjos (M) hänvisar till kommundirektören

Fredrik Kjos (M) som brevet är riktat till, vill då Mitt i ringer, inte ge några kommentarer, utan hänvisar till kommundirektören eller kommunikationschefen.

– Vi har sagt att optionsavtalet inte kan vara gällande, med hänsyn till att värdet på marken är så oerhört mycket högre, säger Ida Texell, kommundirektör, Upplands-Bro kommun.

Vad anser ni att marken är värd?

– Vi har två olika värderingar som ambulerar mellan 90 till 150 miljoner.

Ida Texell, kommundirektör. Foto: Upplands-Bro kommun

Kommunens rättsutredning visar att avtalet är felaktigt

Enligt Ida Texell har kommunens rättsutredning kunnat visa att optionsavtalet som formulerades 2012 är felaktigt.

– Det är det som gör att vi säger att man inte kan lova att i framtiden är en mark värd en viss summa, utan man måste ta hänsyn till vad markens värde är här och nu.

Vad har du för budskap till företag som tittar mot er för affärer, kan man lita på Upplands-Bro kommun? 

– Företagare och andra som vill arbeta med oss kan lita fullständigt på att Upplands-Bro följer gällande lagstiftning och praxis. Det är inte aktuellt för Upplands-Bro att bryta mot lagen.

Men är inte ett avtal ett avtal?

– Enligt den praxis som råder på området, om man tittar på hur fastighetsbranschen fungerar, så är praxis att det är jordabalken som gäller, just av det skälet att jordabalken stipulerar att mark och dess pris förändras över tid, säger Ida Texell.

Kilenkryssets ägare: ”är det tacken för alla arbetstillfällen vi dragit dit”

Jan Persson är Kilenkryssets vd och ägare. Då Mitt i pratar med honom vid 17-tiden på måndagen är han märkbart upprörd över hur situationen har utvecklat sig.

– Jag har aldrig varit med om det här förut, jag har aldrig någonsin varit med om det, och jag säger såhär, är det tacken för alla arbetstillfällen vi dragit dit, så ska inte vi finnas kvar i den där kommunen, säger Jan Persson.

Läs en längre intervju med Jan Persson i morgon, tisdag, på Mitt i Upplands-Bro.

.

Planen: Kommunen vill bygga LSS-boende på fotbollsplanen

Grannar kritiska: "De har inte gjort sin hemläxa" I norra Brunna vill kommunen att Upplands-Brohus ska bygga ett LSS-boende. Grannarna menar att dessa boenden både ska och måste byggas, men de frågar sig om Upplands-Bro gjort sin hemläxa gällande...fredag 24/9 18:04

Ansvarig politiker: ”Inget är klart”

Kommunen om LSS-planerna i Brunna. Socialnämndens ordförande Martin Normark (L) som är ansvarig för de eventuella planerna i Brunna vill framhålla att ingenting är klart.fredag 24/9 17:59