Häktad. Den misstänkte mannen har erkänt de två överfallsvåldtäkterna och i dag häktades han i Attunda tingsrätt. Foto: Mitt i

Misstänkte våldtäktsmannen häktad – har erkänt

Mannen som är misstänkt för två våldtäkter med två års mellanrum, bland annat en grov överfallsvåldtäkt nära en badplats i Skavlöten i Täby i juni i fjol, har erkänt. Strax efter lunch i dag häktades han i Attunda tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp.

  • Publicerad 10:37, 26 jan 2021

Dna-spår från de två brottsplatserna, som båda låg i anslutning till badplatser, visade att det var samma gärningsman.

Utredningen har varit intensiv, men först nu i helgen fick polisen ett genombrott då man fick in ett tips. En man anhölls i sin frånvaro och kunde sedan gripas natten till lördag.

Mannen, som är i 30-årsåldern, topsades och under helgen fick polisen besked från Nationellt forensiskt centrum att hans dna överensstämmer med de spår som säkrats från brottsplatserna. Han har dessutom erkänt båda våldtäkterna.

– I det första förhöret, i lördags morse, ville han ha en försvarare. På söndagen hade han advokat med, och då medgav han båda brotten. Han lämnade en ganska detaljerad berättelse om vad han hade gjort och varför, men jag kan inte säga mer om det nu, säger Niklas Kraft, chef för sexualbrottsgruppen i polisområde Nord.

Kvinnorna informerade

Den misstänkte mannen är inte känd av polisen sedan tidigare och det finns inga misstankar mot honom just nu utöver de två våldtäkterna, i Uppsala 2018 och i Täby den 28 juni 2020.

– Vi kommer att utreda honom brett, och vi har en del beslag att analysera. Vi ska titta på andra ärenden, men det finns ingen konkret misstanke om något ytterligare brott, säger Niklas Kraft.

Misstänkt överfallsvåldtäkt i Täby – hotade med kniv

De drabbade kvinnorna, som båda är i 30-årsåldern, har informerats om att mannen som våldtog dem har gripits.

– De har båda uttryckt en lättnad och känner att det här är positivt för deras läkningsprocess, säger Niklas Kraft.

Stillsamt familjeliv

Enligt uppgifter till Aftonbladet lever den misstänkte mannen på ytan ett stillsamt familjeliv med fru och barn. Han ska ha erkänt gärningarna för sin fru, varpå hon larmade polisen.

Efter gripandet anhölls mannen på sannolika skäl, alltså den högre misstankegraden, misstänkt för de två våldtäkterna. Och i dag har han häktats i Attunda tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp.