I Segeltorps centrum tändes ljus för den unga man som sköts ihjäl i Skärholmen. Foto: Stefan Källstigen

Misstänkte mördaren var god vän med offret

Den 21-årige man som är misstänkt för att ha skjutit ihjäl en 20-årig man i Skärholmen var god vän med mordoffret – innan de hamnade i en eskalerande konflikt. Båda männen var från Segeltorp, där de också vuxit upp.

  • Publicerad 15:46, 17 maj 2017

Det var den 1 februari som en 20-årig man från Segeltorp mördades i Skärholmen. Han sköts till döds när han körde bil på Vårbergsvägen, strax efter infarten från E4/E20. En 22-årig Södermalmsbo hittades svårt skottskadad på Idholmsvägen, mitt i bostadsområdet. Först efter flera dagar stod det klart att han skulle överleva.I ett reportage i Dagens Nyheter i dag berättas att en av de män som är misstänkt för mordet, en 21-årig Segeltorpsbo, var mycket god vän med det 20-åriga mordoffret. De hade umgåtts mycket under tonåren, inte minst på fritidsgården.

De båda männen ska ha hamnat i någon typ av konflikt – en konflikt som eskalerade kraftigt när 21-åringen besköts utanför vårdcentralen i Segeltorp, dock utan att skadas. Åklagarens teori är att 20-åringen var inblandad, och att skottdramat i Skärholmen var en hämndaktion från 21-åringens sida.

21-åringen greps redan kvällen efter mordet och mordförsöket i Skärholmen. Två dagar senare greps en 19-årig vän till honom. Båda två sitter fortfarande frihetsberövade. Förundersökningssekretess råder och det är därför inte känt vad de har sagt i förhören.

– Men vi ser ju mordet i Skärholmen som en hämnd för det tidigare mordförsöket i Segeltorp, så mycket kan jag säga, säger åklagaren Jeanette Ahle till Dagens Nyheter.

Ska inte vara gängrelaterat

Både den mordmisstänkta 21-åringen och det 20-åriga mordoffret hade en stökig bakgrund kantad av drogmissbruk och småkriminalitet. Däremot ska ingen av dem ha varit inblandade i gängkriminalitet. Ändå slutade konflikten med dödligt våld. De ingår därmed i ett mönster som oroar polis och rättsväsende: att unga män får allt lättare att ta till vapen, som är lätta att komma över.

Åklagaren beräknar att åtal mot 21-åringen och 19-åringen kan väckas i juni.