Blodbrist, svåra eksem, hudinfektioner.

Kvinnan sökte under flera år vård både på vårdcentraler, hos specialister och på närakuter, och många prover togs och diagnoser ställdes.

Men något hiv-test gjordes aldrig, förrän på vårdcentralen förra året, då hon även gått ner mycket i vikt. Kvinnan remitterades till specialist.

Hiv-infektionen var då så långt gången, att behandlingen inte kunde häva den, och hon avled efter en tid.

Lex Maria

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria av kvinnans vårdcentral. Kvinnans dotter har även anmält fallet till Patientnämnden, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Vårdcentralens verksamhetschef säger till Nyhetsbyrån Siren att patientens socioekonomi gjorde att hon uteblev ibland och inte gick att få tag på, samt att alla uppgifter inte kom fram, syftande på tidigare missbruk.

Inte råd med medicin

Situationen har dessutom förvärrats av att kvinnan inte haft råd att hämta ut sin medicin, skriver vårdcentralen i sin anmälan.

Trots att patienten lämnade flera avvikande prover var det enligt vårdcentralens verksamhetschef andra sjukdomar som stal fokus.

Verksamhetschefen menar också att hiv har blivit lite bortglömt:

– Om det här tragiska fallet kan göra att någon annan får det här testet taget i tid – det är det viktigaste tycker jag.