Orolig. Tvåbarnspappan Onur har haft barn på förskolan sedan 2013. " Vi trodde att kommunen skulle ha startat all krisberedskap, men de gjorde ingenting", säger han. Foto: Albin Tingstedt

Misstänkta pedofilen tog hand om hans barn

En manlig pedagog sitter häktad misstänkt för grova sexbrott mot barn på en förskola i Botkyrka. Utöver bristande information och stöd från kommunen, vittnar flera föräldrar med barn på förskolan i Botkyrka om hur de istället har fått hjälpa varandra för att få stöd.

  • Publicerad 16:51, 5 feb 2020

Sedan 2013 ska barnskötaren, som är en medelålders man, ha arbetat på en förskola i Botkyrka. I mars 2014 ska han ha begått ett sexuellt övergrepp mot ett barn på förskolan. Under hans anställning ska han också ha utsatt barn för kränkande fotografering och gjort sig skyldig till barnpornografibrott.

Förra veckan erkände han sig skyldig.

Man som begick sexbrott på förskola häktas

Innan tiden i Botkyrka har han varit anställd på förskolor i andra kommuner, däribland Ekerö. Där arbetade han i drygt tio år. Mot slutet av sin anställning anmäldes han av kommunen för sexuellt utnyttjande, rapporterar Dagens Nyheter. Kort därefter tillträdde han i Botkyrka.

Brottsmisstänkt barnskötare jobbade tidigare på Ekerö

Under häktningsprocessen släpptes han under en kortare period på fri fot, innan hovrätten begärde honom häktad. Under den tiden misstänks han ha blivit misshandlad i sitt hem, enligt uppgifter till Aftonbladet. Polisen kunde bekräfta att man fått in en anmälan om misshandel på mannens adress.

Föräldrar kritiska

Men trots att den misstänkta mannen nu sitter bakom galler, känner många föräldrar som har eller har haft barn på den utsatta förskolan en ständig oro. BotkyrkaDirekt har pratat med tre föräldrar: Eda, Onur och en mamma som vill vara anonym. Vi kallar henne Maria.

– Jag fick reda på det här genom mina vänner. Det kändes fruktansvärt, berättar mamman Eda, som har haft två barn på förskolan mellan åren 2009 och 2019.

Till en början var det endast föräldrar som har barn på förskolan just nu som informerades. Eftersom Eda inte längre hade barn i förskolan föll hon mellan stolarna.

– Det gör ont i mammahjärtat att inte kunna fråga sitt barn och inte heller att få ett svar. Ovissheten har dödat mig sedan i onsdags, säger hon.

"De gjorde ingenting"

Utöver oron vittnar många föräldrar också om en bristande krishantering från kommunens sida och hur de istället har fått vara stöttepelare åt varandra.

– Jag fick information om detta i onsdags. Då trodde vi att kommunen skulle ha startat all krisberedskap, men de gjorde ingenting. Den information vi fick var bara att mannen var gripen, men vi fick inga krismöten trots att vi efterlyste det, säger Onur som har haft barn på förskolan sedan 2013.

Först på fredagsmorgonen fanns det krispersonal på förskolan, men Onur upplevde det som att de var där för personalen snarare än föräldrarna. För när dagen var slut gick de och kvar blev föräldrar som fortfarande kände sig hjälplösa.

– Då var det en förälder som ringde till den lokala kyrkan och frågade om de kunde öppna upp för kvällen för oss föräldrar som ville komma och prata med andra föräldrar, säger Onur.

Den föräldern är Maria, som har en dotter på förskolan sedan i höstas.

Manifestation i Tumba efter övergrepp på förskola

När hon kände att kommunen inte agerade, inte gav information eller svar till föräldrarna, kontaktade hon Svenska kyrkan som öppnade för ett 20-tal föräldrar samma kväll.

– Jag tror det är viktigt att folk som är i liknande situation som en själv kan samlas och prata om vad som skett. Men som förälder ska jag inte behöva vara drivande i det, säger hon.

Hon har suttit på flera chefspositioner och har haft ett finger med i andra kommuners kris- och katastrofberedskap.

– Jag reagerade på hur kommunen hanterade krisberedskapen första veckan. Vid omfattande kriser får chefer på förvaltningarna reda på information innan allmänheten får det. Då hade man haft möjlighet att samla krisberedskap och krishanteringsprogram i Botkyrka innan man gick ut med informationen, säger hon.

"Fokus bör ligga framåt"

Maria poängterar att hon tycker att de insatser som kommunen har gjort under helgen har varit bra, men att de borde ha kommit tidigare. Samtidigt tror hon att fokus framöver bör ligga på att ta vara på lärdomarna från det hemska som inträffat.

– Det enorma arbetet börjar nu, och fokus bör ligga där. Det är viktigt att lära av situationen, och att man framöver har en beredskap för kriser, oavsett typ. Speciellt när det är så här omfattande att det drabbar många familjer och invånare i kommunen, säger hon.

Botkyrka anmäler sig själv efter pedofilskandal

Nu har kommunen inlett en intern granskning av hur man har hanterat situationen. Samtidigt väntar man på att åklagaren ska väcka åtal mot mannen, något som måste göras senast den de 13 februari klockan 11.