Pojkarna hittades skadade på kyrkogården på morgonen den 23 augusti. Foto: MostPhotos

Misstänkta för våldtäktsrån på kyrkogård har inte psykiskt störning

Våldet mot pojkarna ska ha pågått en hel natt. På morgonen hittades de skadade och avklädda på Norra begravningsplatsen i Solna. Nu kommer nya uppgifter om de två misstänkta. Ingen av dem bedöms lida av allvarlig psykisk störning.

  • Publicerad 16:14, 23 sep 2020

Åklagaren har begärt förlängd åtalstid till den 20 oktober för två männen som sitter häktade för det brutala dådet på kyrkogården i Solna natten mellan den 22 och 23 augusti.

Då ska de ha rövat bort två pojkar och utsatt dem för en rad brott.

Lider inte av psykisk störning

Männen, som är 18 respektive 21 år, är på sannolika skäl misstänkta för människorov, våldtäkt, grov misshandel och grovt rån.

Enligt en utredning från rättsmedicinalverket lider ingen av dem av någon allvarlig psykisk störning. Däremot var de när brottet begicks påverkade av alkohol och narkotika.

Inbrott i skola i Solna

18-åringen bor i Solna och har tidigare dömts för försök till stöld efter ett inbrott.

Enligt utredningen har han varit i kontakt med socialtjänsten i flera år. Själv uttrycker han det som att han kommit i "dåligt sällskap" och ägnat sig mer och mer åt kriminalitet. I samtalen med rättspsykiatrikern har han berättat att han velat komma bort från Solna, till "nya människor och nya möjligheter".

Båda nekar till brott

21-åringen från Upplands Väsby beskriver sig som en "bråkstake". Han dömdes så sent som i somras för mordbrand. I utredningen konstateras att han haft problem både i skola och på arbetsmarknaden och att han uppvisar "antisociala drag".

Männen är häktade på sannolika skäl för brotten. Båda nekar.