Misstänkt tjuvfiske i Gömmaren

Drygt 500 kilo fisk misstänks ha stulits i ett tjuvfiske i Gömmaren i Huddinge. Man har använt nät under isen nattetid, och nu hoppas fiskeföreningen få hjälp av allmänheten.

  • Publicerad 09:31, 20 feb 2018

Det var på morgonen den 14 februari som en fiskare upptäckte märkliga isvakar i sjön Gömmaren. Robert Orest är fisketillsynsman på Gömmarens fiskevårdsförening och tror att det handlar om grovt tjuvfiske. 

– De har lagt näten så att de tillsammans blir som en stor håv, vilket gör att de kan ha fått med sig fisk som annars inte skulle ha gått i näten, säger han.

Händelsen är polisanmäld men fiskevårdsföreningen hoppas också kunna få hjälp av allmänheten att hålla ögonen öppna och larma om de ser något misstänkt.

– De har ju gjort det här på natten så de måste ha använt strålkastare, och det borde ju synas om det skulle hända igen, säger Robert Orest.

Skador

Det är svårt att uppskatta hur mycket skada tjuvfiskarna har åsamkat. Området är del i ett naturreservat och utöver själva fisket har de också kapat träd runt strandkanten. Robert Orest uppskattar att de kan ha fått med sig fisk för närmare 35 000 kronor, vilket motsvarar cirka 500 kilo fisk.

– Sen får man tänka på att alla andra sportfiskare som fiskar här har fiskekort som de betalar dyrt för. Nu går ju de miste om den här fisken, säger han.