STÄNGDES. I början av januari stängde polisen av Stockholms södra under fyra timmar mitt på dagen. "Misstänkt terrorbrott" var anledningen, berättar nu en polis. Foto: Mostphotos

Misstänkt terror bakom tågstoppet på Söder

I början av januari spärrade polisen av tågstationen Stockholms södra på Södermalm i flera timmar. Polisen var förtegen om anledningen. Nu berättar en poliskälla för StockholmDirekt att det rörde sig om ett misstänkt terrorbrott.

  • Publicerad 19:32, 17 jan 2018

För två veckor sedan, onsdag den 3 januari, stoppades all tågtrafik som passerade Stockholms södra under fyra timmar.

Polisen var till en början förtegen om anledningen. Men nu uppger en polis som arbetade den dagen för StockholmDirekt vad det var som skedde.

– Det gick ut som ett misstänkt terrorbrott. På övervakningsfilmer sågs personer som var ovanligt mycket maskerade och rörde sig målinriktat, säger polisen till StockholmDirekt som dock kräver att vara anonym.

– Det gjordes snabbt en analys att det här inte handlade om vanlig spårspringning eller klottrare av något slag, säger polisen.

Södermalmspolisen: "Vi är mer på tå"

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, vill varken bekräfta eller dementera misstankarna om terrorbrott. Så här säger han om händelsen.

– Bedömningen som gjordes var att det inte handlade om en vanlig spårspringning, det här var någonting annat, säger han.

Att all trafik stängdes av i fyra timmar är dock inte hållbart, enligt Lindberg.

– Det får en alldeles för stor samhällspåverkan, helt klart. Men som omvärlden ser ut idag, och med tanke på vad som hände på Drottninggatan, är vi poliser mycket mer på tå och kliver på direkt när sådana här situationer dyker upp. Det måste vi göra, allt annat är att stoppa huvudet i sanden, säger Anders Lindberg.

Vad heter egentligen Södra station?

Han och kollegorna på Södermalmspolisen har nu fått i uppdrag av regionpolischefen att se över hur man kan bör agera om något liknande inträffar igen. Det är ett långsiktigt arbete som precis har påbörjats, så just nu finns det inte så mycket detaljer.

– Det vi ska göra är att titta på Stockholms tunnelmiljö. Mycket av staden utgörs av tunnlar och vi gör en inventering av hur det ser ut på sina håll. En del av detta består i hur sådana här händelser ska och bör hanteras, säger Anders Lindberg.

Inga personer är ännu gripna och av de saker polisen har hittat i form av bevis finns absolut ingenting som pekar mot terrorbrott, enligt den anonyme polisen.