Tingsrätt. Den misstänkte greps natten till den 3 april, efter att enligt åtalet ha ofredat flera personer. Foto: Mostphotos

Misstänkt serieblottare i Bromma åtalas

Åtal har väckts mot den misstänkte serieblottaren som i påskas tros ha visat könet för flera flickor i Bromma. Mannen förnekar brott.

  • Publicerad 13:31, 24 sep 2021

I stämningsansökan som lämnades in häromveckan finns tre åtalspunkter: två fall av sexuellt ofredande och ett fall av ofredande. Samtliga händelser misstänks ha ägt rum den 2 april i bland annat Norra Ängby.

Tre flickor under 15 år och två kvinnor i 20-årsåldern står som målsägande.

Kammaråklagare Maria Franzén anser att bevisläget är gott, med bland annat signalement och vittnen som stödjer misstankarna.

– Jag förväntar mig en fällande dom, säger hon.

Den åtalade är i 30-årsåldern och förnekar brott.

– Han ifrågasätter de här utpekandena som har skett och tror att det mycket väl kan vara någon annan han har blandats ihop med. Han är väldigt upprörd över det här faktiskt, säger mannens försvarsadvokat Ronnie Wandt och tillägger att de kommer att utveckla hur de ser på saken i tingsrätten.

Upprördhet

Mannen är sedan tidigare dömd för våldtäktsförsök, vilket Aftonbladet var först med att uppmärksamma. Strax efter att han greps misstänkt för de nya brotten sattes han på fri fot igen, vilket har vållat upprördhet bland Brommabor.

Beslutet att låta mannen gå togs av en jouråklagare med motiveringen att straffvärdet var för lågt för att häkta honom. Enligt Maria Franzén finns det dock en viss sannolikhet för fängelsestraff, om mannen anses skyldig.

– Med tanke på återfall och att det är unga målsägande menar jag att det finns utrymme för att det kan ligga på fängelsenivå. Det kommer tingsrätten att pröva.

Om det blir fängelse, finns det fog för självrannsakan hos åklagaren?

– Jag respekterar min kollegas beslut, jag förstår det resonemanget och bedömer utifrån praxis att det var helt korrekt. Det är ett gränsfall, men enligt rättspraxis är det böter man får. Med det inte sagt att man inte skulle kunna argumentera för en strängare påföljd.

Slutförhandlingarna inleds den 17 november i Solna tingsrätt.

Misstänkte serieblottaren försatt på fri fot igen