Det är Attunda tingsrätt som har försatt Järfällabon på fri fot.

– Min enda slutsats är att han inte kommer att dömas för allt som han står åtalad för, säger åklagare Jenny Östling.

Mitt i har tidigare rapporterat om fallet i samband med åtalet väcktes. Mannen, som är i 55-årsåldern, misstänks för flera våldtäkter, flera grova sexuella övergrepp mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Ska ha pågått i decennier

Mannen anklagas för gärningar mot sju barn. Samtliga var under 15 år när han ska ha förgripit sig på dem. I flera av fallen bedömer åklagaren att offren kan ha varit så unga som tre år.

Tidsspannet för de misstänkta brotten sträcker sig ända från 1996 fram till 2019.

Utredningen är klar och åklagaren har yrkat på 14 års fängelse. Den största risken med frisläppandet, menar Jenny Östling, är att han återfaller i brott eller lämnar landet.

– Det innebär också ett stort obehag för målsägandena givetvis.

Hur stark bevisning har du?

– Min uppfattning är att den är osedvanligt god med tanke på att det rör sig om så pass gamla händelser.

Hon berättar att åtalet bygger på sju målsäganden, och berättelser från elva personer som uppger att de blivit utsatta tidigare, men där de misstänkta brotten är preskriberade.

Det finns också ett stort antal vittnen som i varierande grad beskrivit mannens gränsöverskridande beteende. Det finns också psykologer och anhöriga som vittnar om vilka problem och men målsäganden fått från de påstådda övergreppen.

Svårt att minnas

Men någon teknisk bevisning finns inte och Jenny Östling menar att en stor del av utmaningen ligger i att få vittnesmål om händelser långt tillbaka i tiden.

– Det är inte lätt att minnas om en person varit väldigt ledsen den eller den dagen om det rör sig om tio år tillbaka i tiden.

Försvaret kritiska mot åklagaren

Mannens försvarsadvokat säger å sin sida att åtalspunkterna är kraftigt överdrivna.

– Att han släpps tyder på att han inte kommer dömas till någon grov brottslighet. Jag är förvånad över att åklagaren dragit det så här långt utan någon stödbevisning. Det mesta är hörsägen och det är uppenbart att målsäganden och vittnen pratat ihop sig, säger Denise Lagercrantz, mannens försvarsadvokat.

Mannen nekar till alla anklagelser i åtalet, men han medger att han kan ha varit närgången.

– Det har inte funnits något uppsåt men hans beteende kan ha uppfattats på ett sätt som han inte insett, säger Denise Lagercrantz.