Misstänkt muta vid häktesbygget

Sollentunahäktet kan vara indraget i en muthärva. När häktet byggdes misstänks ett konsultföretag ha fått drygt 10 miljoner kronor utan att ha utfört något uppdrag.

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Muthärvan inom Kriminalvården tycks ha nått Sollentunahäktet.

För snart två år sedan häktades en före detta Kriminalvårdschef misstänkt för flera fall av grova mutbrott. Mot betalning ska chefen ha gynnat olika företag när nya anstalter byggdes runt om i Sverige.

Riksenheten mot korruption misstänker nu att chefen mottagit mutor av ett konsultföretag när Sollentunahäktet byggdes.

Det började med att chefen beställde häktesbygget utan att teckna ett riktigt avtal, så som upphandlingslagen kräver.

Skanska fick uppdraget och gav i sin tur konsultföretaget i uppgift att sköta försäljningen av det färdigbyggda häktet till en fastighetsförvaltare, som Kriminalvården i sin tur hyr huset av.

För detta ska konsultföretaget ha fått nästan 10 miljoner kronor. Det var bara det att fastighetsförvaltaren gick direkt till Skanska.

Konsultföretaget misstänks ha fått betalt, utan att behöva agera mellanhand i försäljningen.

– I all väsentlighet har inte företaget gjort något arbete, säger Gunnar Stetler, överåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Just nu håller enheten på att undersöka relationen mellan konsultföretaget och den nu pensionerade kriminalvårdschefen för att se om företaget betalt mutor till chefen.

Rutinerna för upphandlingar har myndigheten nu förbättrat, enligt Anders Annerfalk, informationschef på Kriminalvården. Allt för att undvika fiffel när framtida avtal tecknas.

Nu kan inte en ensam chef beställa ett helt häktesbygge utan insyn från andra medarbetare.

– Man tror aldrig att en medarbetare är kriminell och gör något för egen vinning. Men nu har vi en professionell organisation och arbetar i projektgrupper vid upphandlingar, säger han.

Edvard Lind, presschef på Skanska, säger att det inte behöver vara fel att konsultföretaget fick betalning, trots att de inte utförde uppdraget.

– Nu kom fastighetsförvaltaren direkt till oss och köpte huset. Men konsultföretaget ska ändå kompenseras eftersom vi hade ett avtal med dem. Men om det är så att mutor förekommit anser vi oss ha blivit förda bakom ljuset. Ingen av våra medarbetare är misstänkt för något brott, säger han.

Man tror aldrig att en medarbetare är kriminell.Anders Annerfalk Kriminalvården

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fritidsgårdarna har stängt – blir digitala i stället

Nyheter Ställer om till verksamhet online och kontakt via sociala medier Fritidsgårdarna i Sollentuna har stängt sina lokaler tillfälligt för att minska risken för smittspridning. Nu ställer fritidsgårdarna och fritidsledarna om sin verksamhet till en digital fritidsgård...torsdag 26/11 5:15

Sollentunahem vann pris – bäst på energieffektivisering

Nyheter Sollentunahem vann förstapriset i tävlingen ”De bästa Klimatinitiativen 2020” i kategorin energieffektivisering när Sveriges Allmännytta anordnade konferensen Klimat- & energikicken på tisdagen.torsdag 26/11 5:15

Skarp kritik mot covidvården på äldreboenden

Nyheter Läget i Region Stockholm extra allvarligt enligt stor granskning Äldre i Region Stockholm som drabbades av covid-19 på sina äldreboenden och avled fick inte rätt vård och behandling. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.onsdag 25/11 17:00