Misstänkt misshandel efter matbråk – men mannen friades

En man från Edsberg stod åtalad för misshandel mot sin ex-sambo, men han har nu frikänts i Attunda tingsrätt.

  • Publicerad 06:15, 7 apr 2021

Mannen och kvinnan, som båda är i 50-årsåldern, hade bott ihop i några år i en lägenhet i Edsberg när förhållandet tog slut.

Någon månad senare, i februari 2019, kom kvinnan för att hämta sina sista saker i lägenheten. Mannen stod i köket och lagade mat när hon dök upp. Vad som då hände råder det delade meningar om.

Enligt kvinnan låtsades mannen inte om henne förrän han till slut sa ”är du fortfarande kvar?” Hon kände att det var så nedlåtande att hon tryckte ett finger i mannens räkmacka.

Mannen ska då, enligt kvinnan, ha hällt två glas vatten över henne och sedan tagit tag i henne för att få ut henne ur lägenheten.

På kvällen var hon öm. Armarna hade svullnat och hon hade fått stora blåmärken och dagen därpå gjorde hon en polisanmälan.

Ville att kvinnan skulle gå

Mannens version är delvis en annan. Han har uppgett att kvinnan inte tilltalade honom alls utan bara provocerade honom genom att hälla chilipeppar över hans broccoligratäng, sätta ett finger i hans räkmacka, och kasta potatisbitar på golvet.

Han uppfattade situationen som obehaglig och ville att kvinnan skulle gå därifrån. Därför la han sina händer över hennes skuldror och hans händer täckte hennes axlar och överarmar men hon spjärnade emot och vevade med armarna, enligt mannen.

Medan han försökte mota ut henne skrek hon ”haha nu kommer polisen” och en stund senare ”nu har jag fått blåmärken”, uppger mannen.

Mannen sa att om hon inte gick därifrån skulle han hälla vatten på henne. Eftersom hon inte gick hällde han vatten över henne, och då gick hon.

Åtalet ogillades

Först nu, två år senare, har rättegången ägt rum i Attunda tingsrätt. Kvinnan har visserligen gett ett trovärdigt intryck men det ”kan inte bortses från att hennes berättelse i vissa delar har varit otydlig och det har varit svårt att få en klar bild av vad som har hänt rent kronologiskt”, menar rätten.

Dessutom är det enligt tingsrätten ”anmärkningsvärt” att kvinnans blåmärken framträder så starkt på fotografierna från Edsbergs vårdcentral redan 17–18 timmar efter händelsen.

Mot den bakgrunden bedömde tingsrätten att bevisningen inte räckte och åtalet ogillades. Det innebar också att kvinnans begäran om drygt 8 000 kronor i skadestånd avslogs.

Bra bronschans efter bragdartad vändning

Nyheter Kan avgöra hemma i Arena Satelliten på lördag Sollentuna VK:s herrar vände ett underläge med 0-2 till seger med 3–2 i tisdagskvällens bronsmatch borta mot Örkelljunga.onsdag 21/4 5:50

Åklagaren om misstänkta terrorparet: "Ingen impulshandling"

Nyheter Åtal kan väckas först i början juni Åtalet mot de misstänkta terrorparet kan komma att väckas i början på juni. Enligt förundersökningsledaren Hans Ihrman handlar det misstänkta brottet inte om någon impulshandling. – Det här följer en...tisdag 20/4 13:00