127-festivalen. Foto: Claudio Britos

Misstänkt miljonbedrägeri inom 127-festivalen

Över en miljon som Skärholmens stadsdel har betalat ut till föreningen KFUM JKS för arrangerandet av 127-festivalen har försvunnit, enligt ett avslöjande i Aftonbladet. Pengarna misstänks ha gått till privata flygbiljetter och hotellnätter.

  • Publicerad 14:20, 10 sep 2020

Under några veckor varje sommar anordnas 127-festivalen i Skärholmens fyra stadsdelsområden, med gratis aktiviteter för barn och unga.

Nu kan Aftonbladet avslöja att den före detta arrangören, idrottsföreningen KFUM JKS, har brustit i sin redovisning och att över en miljon kronor av de utbetalda bidragen ska ha försvunnit.

Aseffa Hailu har jobbat med 127-festivalen sedan 2010 och var under hösten 2019 samordnare för festivalen på Skärholmens stadsdel. Han började fatta misstankar när festivalens bankkort blev nekat i början av hösten 2019, trots att de nyligen fått se ett kontoutdrag som visade att det skulle finnas 800 000 kronor.

– Då åkte jag och en representant från JKS styrelse till banken för att kolla vad det var för problem. Då visade det sig att bilden från kontoutdraget var förfalskat, det fanns inga pengar. Mitt hjärta ville stanna, berättar Aseffa Hailu för SkärholmenDirekt.

– Det har varit lite struligt med ekonomin i JKS tidigare, men sen när de har redovisat har det ändå sett bra ut i slutändan. Men det visade sig att även det kan ha varit förfalskat.

Upptäckten ledde till att KFUM JKS polisanmälde sin egen styrelse. Aseffa Hailu är glad över att det här har uppdagats och att polisen nu har inlett en utredning.

Hade du själv kunnat gjort något för att förhindra det här?

– Jag kunde gått in mycket mer i ekonomin och kollat, men det var svårt när vi inte fick tillgång till kontot och personen som var ansvarig förfalskade utdrag. Och jag förväntade mig inte det här, jag har varit i JKS i halva mitt liv. Vi gör inte det här för att bli rika, vi gör det för att ge barn och ungdomar bättre förutsättningar och att någon tar chansen att utnyttja det är tråkigt, säger Aseffa Hailu.

Aseffa Hailu har jobbat med 127-festivalen sedan 2010 och var hösten 2019 verksamhetschef. Nu har han gått vidare till ett annat uppdrag inom Skärholmens stadsdel. Foto: Claudio Britos

Sedan det misstänkta bedrägeriet uppdagades har KFUM JKS gått i konkurs och stadsdelen har tagit över festivalen i egen regi. I somras anordnades en coronaanpassad variant av festivalen och framöver kommer 127-festivalen återkomma i normal form.

Det lovar stadsdelsdirektören Patrik Åhnberg.

– Det är lite beroende på hur corona utvecklar sig. Men det kommer bli någon form av aktiviteter, med flera aktörer. Men hur avtalsformen kommer se ut kan jag inte svara på nu, säger han.

Brister i KFUM JKS ekonomiska redovisning ska ha framkommit redan 2018, rapporterar Aftonbladet, men trots att Skärholmens stadsdelsförvaltning fått kännedom om det betalades ett bidrag på 1,5 miljoner ut i början av 2019.

– Jag tillträdde som chef den första augusti förra året och det här uppdagades i november. Då avbröt vi samarbetet direkt, säger Patrik Åhnberg.

Har ert förtroende för civilsamhället i Skärholmen tagit skada?

– Civilsamhället är fortfarande en otroligt viktig lokal aktör och vi kommer fortsätta jobba med dem. Nästa fråga blir hur.

Samarbetet med KFUM JKS var ett så kallat idéburet offentligt partnerskap. Ett sådant kommer Skärholmens stadsdel akta sig för i framtiden, säger Patrik Åhnberg.

Hoppas ni kunna få tillbaka de förlorade skattepengarna?

– Det är förhoppningen, men jag tror inte att det är sannolikt. För jag tror inte att det finns pengar i det här konkursboet.

Ram Cornejo var ordförande för KFUM JKS då det misstänkta bedrägeriet uppdagades. Han vill inte kommentera händelserna.

– Det är jättetråkigt för alla att det har hänt, men jag vill inte kommentera mer än att jag hänvisar till polisutredningen och konkursförvaltaren. Vi får se när allt är klart om vi kan kommentera vidare, säger han till SkärholmenDirekt.